Зграда Велике школе у Коцељеви

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зграда Велике школе у Коцељеви
Зграда Велике школе у Коцељеви.JPG
Зграда данашње библиотеке
Опште информације
Место Коцељева
Општина Коцељева
Држава  Србија
Време настанка 1901.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Ваљево
Адреса Милована Глишића 2 14000
Званични веб-сајт

Зграда Велике школе у Коцељеви подигнута је 1901. године. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.[1]

Историјат[уреди]

Због повећања броја становништва у Коцељеви указала се потреба за већим школским простором тако да је уз малу школу из 1871. године сазидана 1901. године нова школска зграда. Током прве две године Првог светског рата школска зграда је била прихватилиште за рањенике, а за време аустроугарске окупације имала је војну намену, док јој је по ослобођењу враћена предратна намена. За време Другог светског рата била је оштећена од немачког бомбардовања, као и црква у непосредној близини. Основну функцију здање је задржало до 1951. године, када је подигнута савремена школа, а после низа промена намене од 2003. године у згради се налази библиотека "Јанко Веселиновић“.

Изглед Велике школе[уреди]

Велика школа, као споменик културе, налази се на регулационој линији улице, а са зградом Мале школе и црквом сврстава се у најстарије сачуване грађевине места, чинећи урбанистички осмишљен центар Коцељеве.

Зграда има основу издуженог правоугаоника димензија 25 x9,5 метара. Дугачки ходник води у три учионице и мању учитељску канцеларију. У новије време у једној од учионица смештен је санитарни чвор са чајном кухињом. Улична фасада решена је асиметрично, тако да су са једне стране главног улаза постављена два прозорска отвора, а са друге пет. Сви прозорски отвори су уоквирени плитком малтерском пластиком, у врху је хоризонтални кровни венац, а плитки пиластри су постављени тако да групишу прозорске отворе и оивичавају глсвну уличну фасаду.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Завод за заштиту споменика Ваљево: "Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског Округа" , Ваљево. 2006. ISBN 86-904745-2-8. (COBISS.SR 131307532)

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://vaza.co.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2013110510010149.