Зграда Златно јагње (Дом војске)

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Златно јагње (Дом Војске)
Зграда Златно јагње (Дом Војске)
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанка1857.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Зграда Златно јагње (Дом Војске) у Суботици је изграђена 1857. године као Хотел „Бело јагње” (мађ. Bárányi szálodafogadó) и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Првобитно зграда је била приземна у којој је била кафана у власништву Андраша Лихтнекера, све до прве велике адаптације 1886. године, када је архитекта Геза Коцка подигао спрат у стилу еклектике. По пројекту Титуса Мачковића, 1904. године, објекат је потпуно преуређен и преграђен у стилу минхенске сецесије, са савршеним складом декорације, облика, отвора столарија, са употребом карактеристичне стаклене маркизете, уништене у бомбардовању у Другом светском рату.

Чеону фасаду одликује једноставност, са троделном вертикалном поделом асиметрично постављеног ризалита. Приземље је решено лучним овалним аркадама, које су у лучном делу биле испуњене витражом од којих се најдоминантнији протеже читавом ширином ризалита, а бочно је такође дрвени двокрилни портал са застакљним светларником, такође некада испуњен витражом. Три прозора на ризалиту су у облику издуженог правоугаоника. Изнад ризалита је постављена атика са овалним завршетком која носи флорални рељеф. Приликом ове адатације прочеона фасада је добила сецесијско облик, као и у ентеријеру главне сале и предворја, степеништа и прозорских отвора на бочној фасади. Ентеријер осталих просторија и фасада задржао је првобитне стилске карактеристике еклектике, из друге половине 19. века.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]