Зграда Лалошевића на Тргу братства-јединства бр.3 у Сомбору

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Лалошевића на Тргу братства-јединства бр.3 у Сомбору
Опште информације
МестоСомбор
ОпштинаСомбор
Држава Србија
Време настанкаКрај 19, почетак 20. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Зграда Лалошевића на Тргу братства-јединства бр.3 у Сомбору је подигнута крајем 19. или почетком 20. века и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед зграде[уреди | уреди извор]

Кућа је позната по Јовану Лалошевићу, сомборском адвокату, оснивачу и првом хоровођи Српског грађанског певачког друштва који ју је купио 1916. године. Зграда је грађена као једноспратна грађевина са једноставним решеним фасадним платном који украшавају плитко профилисани оквири отвора.

Сви отвори су правоугаони, осим двокрилне, лучно завршене улазне капије. На спрату су чеони делови конзола балкона обрађени триглифима и розетом, а ограда балкона је од кованог гвожђа. Спрат фасаде из улице Лазе Костић 3 има едикулу са дрвеном скулптуром Св. Стефана (налази се у Градском музеју Сомбор).

Конзерваторски радови извођени су 20052006. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.