Зграда Народне пиваре у Панчеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Народне пиваре у Панчеву
Зграда Народне пиваре у Панчеву
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанкаод 1722.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Зграда Народне пиваре у Панчеву представља целину објекта насталих од 1722. до почетка 20. века. Представља заштићено непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Најстарију индустријску грађевину на територији Војводине чини улична зграда са централним делом у облику високог торња, односно димњака, изграђена 1722. године. У улици Николе Тесле је једноспратни пословно-стамбени објекат из прве половине 19. века. Почетком 20. века сазидан је угоститељски објекат са баштом и сењаком, а надовезује се на спратни објекат који има улаз са настрешницом од кованог гвожђа застакленим армираним стаклом изведеним у сецесијском стилу. Капија која води у башту полукружно је засведена и једним делом се ослања на објекат, а другим на степенасти зидани довратник. У лунети изнад капије је рељеф Светог Ђорђа, а на углу ниша са статуом Светог Јана Непомука.[1]

Конзерваторски радови на делу објекта изведени су 1995. године.

Вајфертова пивара

Зграда је потпуно уништена у пожару 2005. године и није обновљена.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ЗАПРОКУЛ/Зграда Вајфертове пиваре”. Архивирано из оригинала 18. 02. 2014. г. Приступљено 23. 07. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.