Зграда Окружног начелства у Чачку

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зграда Окружног начелства у Чачку
Окружно начелство у Чачку.JPG
Зграда Окружног начелства
Опште информације
МестоЧачак
ОпштинаЧачак
Држава Србија
Време настанка1875.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
СедиштеКраљево
АдресаЦара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Зграда Окружног начелства у Чачку је подигнута, са почетком градње 1875. године, према пројекту Министарства грађевина. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Историјат и архитектура[уреди]

Зграда је грађевина са приземљем и спратом којој је основна намена била смештај Окружног начелства и Окружног суда, чији је пројекат извео предузимач Фердинанд Крен са зидаром Јевремом Савићем.

Компонована је као грађевина под утицајем академизма са елементима класицизма и приметним утицајем романтичарских струјања. Крајњи ризалити су наглашени, као и средњи над којим је тимпанон са плитком рељефном декорацијом. Приземље је обрађено рустиком, а на спрату су површине ризалита подељене плитким пиластрима са канелурама. Основа је подужна правоугаона, симетрично решена попречно, где се у осовини налази главни улаз и трокрако монументално степениште из дворишта.

Класицистичко решење сагледиво је у ритмичном распореду прозорских отвора, груписаних по два и надвишених плитких профилисаним архитравом, осим на централном ризалиту где су постављени троугласти фронтони. Остале фасаде су решене једноставно, без декорације.

Конзерваторски радови су извођени 1975–76, 1999. и 2005. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.