Зграда Сецесије у Бечу

С Википедије, слободне енциклопедије
Снимак зграде из 2006. године.

Зграда сецесије (нем. Secessionsgebäude) је изложбена сала у Бечу. Зграду је пројектовао и 1898. изградио Јозеф Марија Олбрих као архитектонски манифест за Бечку сецесију[1], групу побуњених уметника који су се отцепили од етаблираних институција ликовне уметности.

Опис зграде[уреди | уреди извор]

Зграда се налази близу Карловог трга, Бечког ринга и пијаце Нашмаркт.

Зграда окупира око хиљаду квадратних метара. У згради се налази Бетовенов фриз, рад Густава Климта[2], једно од најпризнатијих уметничких дела стила сецесије, прецизније њеног огранка познатог као Југендстил у Немачкој и нордијским земљама. Изградњу је финансирао Карл Витгенштајн, [3] отац Лудвига Витгенштајна.

Изнад улаза у павиљон исписан је мото сецесионистичког покрета: „Сваком добу његова уметност, свакој уметности њена слобода“ (нем. Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit). Испод се налази скулптура три горгоне које симболизују сликарство, скулптуру и архитектуру.

Зграда павиљона Сецесије се налази на аустријској кованици од 0,50 евра. Такође се појављује као главни мотив једног од аустријских колекционарских кованица: Сецесијског комеморативног новчића од 100 евра, искованог новембра 2004. године. На реверсу ове кованице је приказан детаљ са Бетовеновог фриза, који се налази унутар ове зграде.

Реновирање зграде[уреди | уреди извор]

Од августа 2017. до септембра 2018. године, фасада, укључујући куполу, је у потпуности реновирана. Поред тога, обновљени су подови и климатизација. Приступ Бетовеновом фризу у подруму је побољшан инсталирањем лифт. Редизајнирана је продавница и сређена је нова просторија за посебне догађаје и изложбе. Реконструисани су одсечени венци Коломана Мозера са задње стране зграде. Трошкови радова на реновирању и модернизацији износили су 3,5 милиона евра. Град Беч и Савезна канцеларија Републике Аустрије преузели су по 1,2 милиона евра трошкова, преосталу скоро трећину обезбедила је Сецесија, њени спонзори и симпатизери.[4]

Слике зграде[уреди | уреди извор]

Палата уметности, позната и као „Сецесија“, Краковског друштва пријатеља лепих уметности.

Утицаји[уреди | уреди извор]

Млада Пољска (пољ. Młoda Polska) је био модернистички период у пољској ликовној уметности, књижевности и музици. У периоду између 1890. и 1918. године Млада Пољска је примала доста Аустроугарских утицаја. Многе изложбе одржане су у Палати уметности, познатој и као „Сецесија“, у старом делу Кракова.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Secession hall official web site: The Building Архивирано 2008-10-26 на сајту Wayback Machine
  2. ^ „Secession hall official web site: The Beethoven Frieze”. Архивирано из оригинала 27. 02. 2010. г. Приступљено 20. 12. 2022. 
  3. ^ Monk, Ludwig Wittgenstein: The Duty of Genius: p.8
  4. ^ „Secession saniert und modernisiert”. wien.orf.at (на језику: немачки). 2018-09-05. Приступљено 2022-12-20. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]