Зграда Старог суда у Новом Пазару

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зграда Старог суда у Новом Пазару
Опште информације
МестоНови Пазар
ОпштинаНови Пазар
Држава Србија
Време настанкадвадесете године 20. века
Тип културног добраСпоменик културе
ВласникРепублика Србија
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеКрагујевац
АдресаКрагујевачког октобра 184 34000
Званични веб-сајт

Зграда Старог суда у Новом Пазару је подигнута непосредно после Првог светског рата и представља непокретно културно добро као споменик културе.

Изглед зграде[уреди]

Зграда Старог суда у Новом Пазару представља масивну, спратну грађевину са основом у облику израженог правоугаоника. Фасада је обрађена у неокласицистичком стилу, по хоризонтали подељена кордонским венцем на различито обрађено приземље и спрат, а вертикално на три ризалитна поља. У централном делу главне фасаде је улаз, са посебно обрађеним порталом, док су бочни ризалити завршени тимпанонима и декорисани прислоњеним плитким пиластрима и капителима флоралне орнаментике.

Унутрашњост је решена уобичајено, са централним степеништем, пространим ходницима и низом соба, са судницом на спрату. Дворишна фасада има сличну обраду док су бочне измењене каснијом доградњом анекса.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.