Зграда ауто сервиса „Фиат” у Београду

Зграда ауто сервиса „Фиат”
Zgrada auto servisa FIAT u Beogradu.jpg
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаВрачар
Држава Србија
Време настанка1939—1942. године
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Зграда ауто сервиса „Фиат” налази се у градској општини Врачар на адреси Булевар ослобођења 61 и Рудничка 1 у Београду и представља споменик културе Србије.

Историјат и архитектура[уреди | уреди извор]

Објекат се састоји од просторија које су планиране да буду јавно-пословне, стамбене и производно-сервисне намене. Првобитно, просторије су биле одвојене, продајни салон у приземљу главног тракта, са становима на осталим етажама, гаража у средишњем и радионице у најнижем тракту у Рудничкој улици. Сваки тракт је различито третиран, по форми и материјализацији. Зграда представља комплекс од изузетних архитектонско-урбанистичких вредности и један је од најзначајнијих примера београдске модерне архитектура и реткост монументализма пред Други светски рат. Објекат садржи елементе европског интернационалног стила са новинама у конструкцији употребом нових материјала, а такође садржи елементе фунционализма у обликовању унутрашњег простора који се одражава и на организацији фасадног платна.[1]

Пројекат зграде урадио је српски архитекта и професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду, Милан Злоковић.[2] Изградња објекта трајала је од 1939. до 1942. године, а завршни радови изведени су после Другог светског рата.[1] Зграда ауто сервиса „Фиат” била је стамбена, јавно-пословна и производно-сервисна, па су тада делови зграде фунцкионално били одвојени.

Одлуком Владе Републике Србије, 8. марта 2019. године уврштен је у споменик културе.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Зграда ауто сервиса „Фиат” у Београду споменик културе”. pravno-informacioni-sistem.rs. Приступљено 22. 8. 2019. 
  2. ^ „Зграда ауто сервиса „Фиат. turistickiklub.com. Приступљено 22. 8. 2019.