Зграда ауто сервиса „Фиат” у Београду

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда ауто сервиса „Фиат”
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаВрачар
Држава Србија
Време настанка1939—1942. године
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Зграда ауто сервиса „Фиат” налази се у градској општини Врачар на адреси Булевар ослобођења 61 и Рудничка 1 у Београду и представља споменик културе Србије.

Историјат и архитектура[уреди | уреди извор]

Објекат се састоји од просторија које су планиране да буду јавно-пословне, стамбене и производно-сервисне намене. Првобитно, просторије су биле одвојене, продајни салон у приземљу главног тракта, са становима на осталим етажама, гаража у средишњем и радионице у најнижем тракту у Рудничкој улици. Сваки тракт је различито третиран, по форми и материјализацији. Зграда представља комплекс од изузетних архитектонско-урбанистичких вредности и један је од најзначајнијих примера београдске модерне архитектура и реткост монументализма пред Други светски рат. Објекат садржи елементе европског интернационалног стила са новинама у конструкцији употребом нових материјала, а такође садржи елементе фунционализма у обликовању унутрашњег простора који се одражава и на организацији фасадног платна.[1]

Пројекат зграде урадио је српски архитекта и професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду, Милан Злоковић.[2] Изградња објекта трајала је од 1939. до 1942. године, а завршни радови изведени су после Другог светског рата.[1] Зграда ауто сервиса „Фиат” била је стамбена, јавно-пословна и производно-сервисна, па су тада делови зграде фунцкионално били одвојени.

Одлуком Владе Републике Србије, 8. марта 2019. године уврштен је у споменик културе.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Зграда ауто сервиса „Фиат” у Београду споменик културе”. pravno-informacioni-sistem.rs. Приступљено 22. 8. 2019. 
  2. ^ „Зграда ауто сервиса „Фиат. turistickiklub.com. Приступљено 22. 8. 2019.