Зграда градске тржнице

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда градске тржнице
Зграда градске тржнице
Опште информације
МестоШабац
ОпштинаШабац
Држава Србија
Време настанка1939.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.vaza.co.rs

Зграда градске тржнице у Шапцу је саграђена 1939. године према пројекту архитекте Милана Минића. Подигнута је на простору у близини најужег центра града званог „Крст”, преко пута зграде хотела „Зелени венац”. Зграда је наменски пројектована за потребе затворене пијаце, јединствене у то време, за овај део Србије. Од 2014. године представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Архитектура зграде[уреди | уреди извор]

Зграда је подигнута као једноставна грађевина, са подужном основом у облику издуженог правоугаоника, прочишћене и ненаметљиве форме изведена је у духу касног модернизма. Фасада је рашчлањена пиластрима, који наглашавају вертикализам и асоцирају на антички скелет, стварајући контраст са глатким површинама зидног платна друге боје на којима су ритмично распоређени прозорски отвори.

Троделна подела основе, са улазима са све четири стране, јасно одваја централни простор са наменски пројектованим, изведеним у техници терацо, тезгама за пољопривредне производе – од бочних простора издељених на више продавница, савидљивом дрвеном кровном конструкцијом.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]