Зграда инжињеријске касарне у Нишу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зграда инжињеријске касарне
Опште информације
МестоНиш
ОпштинаПалилула
Држава Србија
Време настанка1900.
Тип културног добраСпоменик културе
ВласникГрад Ниш
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеНиш
АдресаДобричка 2 18000 Ниш

Инжињеријска касарна представља један од најзначајнијих и најмонументалнијих војних објеката у Нишу. Саграђена је на прелазу из 19. у 20. век.

Архитектура[уреди]

Грађена је по пројекту београдског архитекте Данила Владисављевића (1871—1923), који је од 1898. до 1921. године био архитекта Министарства војске Србије. Инжињеријска касарна представља најзначајније остварење овог познатог београдског архитекте, који је, поред осталог, пројектовао у Београду Војну болницу, затим зграду Извозне банке на Теразијама и Прометну банку у Кнез Михаловој улици.

Камен темељац за инжињеријску касарну постављен је 10. јуна 1899. године, на свечаностима којима су присуствовали краљ Александар Обреновиh и његов отац краљ Милан, ослободилац Ниша. Градња касарне завршена је у јесен 1900. године. 3града представља изузетак од тадашњих преовлађујућих стилова у архитектури Србије на прелазу из 19. век у 20. век. Грађена је у духу романтичарске архитектуре. Инжењеријска касарна представља новину, освежење и ликовни и уметнички напредак не само Ниша већ и читаве српске архитектуре. Подигнута за потребе војске, она симболише војни објекат - замак, са угаоним, полигоналним кулама, зупцима на врху и венцима у поткровљу.

По стилским карактеристикама, ванредној пластици и монументалности, зграда Инжињеријске касарне представља један од "најчистијих романтичарских објеката" у новијој архитектури Србије.[1]

Споменик културе[уреди]

Године 1983. ова зграда је прва у улици проглашена спомеником културе и стављена под заштиту државе.


Референце[уреди]

  1. ^ Б. Андрејевић, Споменици Ниша, Просвета Ниш, Ниш, друго издање 2001., стр 200

Спољашње везе[уреди]