Зграда народне библиотеке „Ресавска школа” у Деспотовцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда народне библиотеке „Ресавска школа”
Зграда народне библиотеке „Ресавска школа”
Опште информације
МестоДеспотовац
ОпштинаДеспотовац
Држава Србија
Време настанка19031905.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Крагујевац
www.kulturnonasledje.com

Зграда народне библиотеке „Ресавска школа” у Деспотовцу, налази се у Улици деспота Стефана Лазаревића бр. 18. Представља непокретно културно добро као споменик културе као јединствен пример академски конципиране грађевине из прве деценије 20. века у унутрашњости Србије.[1]

Зграда је саграђена између 19031905. године за потребе Окружног начелства, као приземна грађевина са главним подужним и три попречна тракта. Главна фасада има средишњи ризалит наглашен забатом и улазом са стубовима са лучно завршеним порталом под тремом. Бочни ризалити имају по два лучно завршена прозора, а зидно платно између ризалита има по четири архитравно завршена прозора. Слично решење имају и остале фасаде.

Сви декоративни елементи (око прозора, портала, хоризонтални и кровни венци и зупчасти фриз на забату) обрађени су у духу историцизма са класицистичким елементима, док се продирање нових стилских утицаја сецесије види само у флоралним орнаментима у угловима забата. Грађена је од камена и опеке, са каменим соклом и вишесливним кровом покривеним бибер црепом.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Зграда народне библиотеке „Ресавска школа” у Деспотовцу”. Завод за таштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 25. 12. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]