Зграда на Тргу краља Петра 11 у Панчеву

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зграда на Тргу краља Петра I 11 у Панчеву
Pančevo Trg kralja Petra 11 3.jpg
Зграда на Тргу краља Петра I 11
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанкаоко 1830.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеПанчево
АдресаЖарка Зрењанина 17 13000

Зграда на Тргу краља Петра I 11 у Панчеву (некадашњи Трг Бориса Кидрича) подигнута је 1830. године и представља споменик културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

Зграду која је позната и као „Графова кућа” подигао је Вартоломеј Граф, по плановима бригадног официра Миховила Михаљевића, као грађевина за пословно стамбену намену. Првобитно је требало да служи као зграда Магистрата, али је 1834. године, Граф у њој отворио другу апотеку у Панчеву – „Код Салватора”. Грађена је као угаони спратни објекат са основом у облику обрнутог латиничнога слова „L”. Архитектонски је обликована са стилским одликама класицизма, са главном фасадом према Тргу. Симетрично је компонована, са главним улазом на средини и балконом са оградом од кованог гвожђа, изнад њега. Приземни део одвојен је од спратног кордонским венцем. Поткровни венац украшен је розетама и конзолама. Прозори приземља завршавају се полукружним нишама, а на спрату правоугаоним пољима са штуко декорацијом и медаљонима са мушким главама, осим код отвора изнад балконских врата који се лучно завршава. Портал је наглашен профилацијом која прати лучни свод.

Данас је у згради смештено седиште Општинског синдикалног већа. Конзерваторски радови на фасади и унутрашњости дела објекта изведени су 1993. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.