Зграда на Тргу цара Јована Ненада бр. 7 у Суботици

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда на Тргу цара Јована Ненада бр. 7 у Суботици
Зграда на Тргу цара Јована Ненада бр. 7
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанкаоко 1870.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Зграда на Тргу цара Јована Ненада бр. 7 у Суботици се може датовати у период око 1870. године, представља споменик културе. Тада су и остали објекти у тек формираној вароши подизани у стилу класицизма, са прочишћеном, једноставном и скромном фасадном декорацијом, као угаона зграда у најнепосреднијој близини историјског језгра града.[1]

Изглед[уреди | уреди извор]

Фотографија зграде

Фасада је обрађена једноставно са централним благо наглешеним ризалитом. Отвори приземља су засведени благим сегментним луковима. Капија је постављена у десни бочни део ризалита, а не прати централну осу објекта, што је било уобичајено за то време. Засведена је идентичним сегментним луком као и излози. Преостале, мање делове фасаде, чине крила објекта која садрже по два излога између којих је мањи размак него на средњем ризалиту – збијенији су.

Први спрат је одвојен од приземља равним, профилисаним венцем. Спратом се ниже једноличан низ правоугаоних прозора са крстастом поделом окана и плитким опшавом изведеним у малтеру. На средњем ризалиту је пет прозорских отвора постављених по оси, а на бочним крилима су по два. Ритмички распоред прозора није на целом фасадном платну уједначен, нешто је већи размак на централном ризалиту. У поткровљу је низ мањих окулуса. Кров је двоводан и покривен је бибер црепом.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.