Зграда прве српске опсерваторије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Зграда прве српске опсерваторије
Belgrade - Centre for Climate Change.jpg
Зграда прве српске опсерваторије
Опште информације
Место  Београд
Општина Савски венац
Држава  Србија
Време настанка 1891.
Тип споменика Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Београд
Адреса Калемегдан 14 11000
Званични веб-сајт
За више информација погледајте: Астрономска опсерваторија у Београду

Зграда прве српске опсерваторије се налази у Београду, у Булевару ослобођења 8, има статус споменика културе од великог значаја.[1]

Историјат и изглед[уреди]

Прва српска опсерваторија, Београд

Зграда Метеоролошке опсерваторије саграђена је 18901891. године као павиљон са спратом мање површине од приземља, према пројекту архитекте Димитрија Т. Лека, а по скици њеног оснивача и управника, професора Милана Недељковића. Захваљујући његовом залагању, опсерваторија је била опремљена најсавременијим мерним инструментима. Њена изградња временски се поклапа са појавом ове врсте институција у развијенијим земљама Европе.

Изведена у духу романтизма, специјално је пројектована и саграђена за потребе метеоролошких и астрономских осматрања, што је условило и њено особено архитектонско решење. Слободно постављена у простору зграда је замишљена као објекат павиљонског типа, око које је формиран парк. Главна фасада завршава се зупцима који образују атику и ограду терасе, постављене изнад једног дела поткровља, а остале фасаде степенастим забатима. Прозори у приземљу и улазна врата су лучно завршени. Декорацију фасада чине оквири прозора и испупчене хоризонталне траке на зидовима.

Конзерваторско-рестаураторски радови завршени су 19871988.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]