Зграда старе учитељске школе у Јагодини

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда старе учитељске школе
Опште информације
МестоЈагодина
ОпштинаГрад Јагодина
Држава Србија
Време настанка1826-1836.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Крагујевац
www.kulturnonasledje.com

Зграда старе учитељске школе у Јагодини представља непокретно културно добро као споменик културе, одлуком СО Светозарево бр. 011-117/87-01 од 24. децембра 1987. године.[1]

Зидање зграде Старе учитељске школе отпочело је 1826. године за потребе Магистрата Округа Јагодинског и трајало је десет година. Без обзира на првобитну намену у њој је првобитно била смештена војна касарна, а тек након више година Окружно начелство. Преуређење зграде за потребе школе започето је последњих година 19. века да би као зграда Учитељске школе почела да се употребљава 1898. године. У периоду од 1905. до 1908. године дозидано је северно и јужно крило. Тиме су добијене сала са позорницом за школске свечаности и часове гимнастике, четири учионице и ученичке спаваонице.

У време Балканских и Првог светског рата школа није радила и више пута је претварана у војну болницу. У том периоду школа са својим богатим инвентаром, интернат, парк и школско имање били су у великој мери оштећени. Учитељска школа је у њој била смештена до 1968. године када је за потребе школе подигнута нова зграда.

Данас, приземље школе као депо користи Историјски архив у Јагодини.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Зграда старе учитељске школе у Јагодини”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 07. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]