Зграда у Улици ЈНА бр. 2 у Панчеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Зграда у Улици ЈНА бр. 2 у Панчеву
Pančevo JNA 2 1.jpg
Зграда у Улици ЈНА 2 у Панчеву
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанка1792.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеПанчево
АдресаЖарка Зрењанина бр. 17 26101
Званични веб-сајт

Зграда у Улици ЈНА бр. 2 у Панчеву, позната и као "Граничарска Кућа", подигнута је 1792. године, представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Архитектура зграде[уреди | уреди извор]

Зграда је саграђена под утицајем барока и једна је од најстаријих сачуваних градских објеката у Панчеву. Грађена је као угаона спратна грађевина са основом у облику латиничног слова „L“, стамбеним простором на спрату и пословним у приземљу. Кров је висок, преломљени, са таванским прозорима. Обрада фасада је једноставна, без украса. Спратни део сачувао је првобитни изглед прозорских отвора, правоугаоног облика са плитким једноставним оквиром, док је приземље у великој мери нарушено отварањем излога за продавнице.

Горњи спрат шире уличне фасаде подељен је пиластрима на три дела, са по три прозорска отвора, а ужи део фасаде има на средини репрезентативан балкон са оградом од кованог гвожђа, постављен на конзолама са флоралном орнаментиком, а и по два прозора са стране. Једноставним плитким кордонским венцем одвојен је приземни део зграде од спратног.

Конзерваторски радови на реконструкцији објекта изведени су 19962003. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Зграда у Улици ЈНА бр. 2 у Панчеву”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Приступљено 7. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.