Зграда у Ул. Краља Петра I бр 10 у Сомбору

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зграда у Ул. Краља Петра I 10 у Сомбору
Zgrada u Ul. Kralja Petra I. br. 10 u Somboru.jpg
Зграда у Ул. Краља Петра I 10 у Сомбору
Опште информације
МестоСомбор
ОпштинаСомбор
Држава Србија
Време настанка1912.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
СедиштеПетроварадин
АдресаШтросмајерова 22 21131
Званични веб-сајт

Зграда у Ул. Краља Петра I 10 у Сомбору (некадашња улица М. Тита) подигнута је 1912. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед зграде[уреди]

Породична стамбена зграда подигнута је према пројекту будимпештанског архитекте Шандора Херцега за Давида Коњовића. Разуђена основа двоспратне зграде решена је у облику ћириличног слова „П“, увученог централног дела и два истурена бочна крила. Једноставно обрађено зидно платно наглашене једноставности геометријских форми обликовано је у духу сецесије. Бочни испади ка улици и средишњи део завршени су забатима у облику заобљеног троугла, док су пиластри који рашчлањују зидно платно степенасто распоређени. Поред геометријских украса на вратима и огради, фасада је у централном делу декорисана стилизованим круговима, правоугаоницима и елипсама, док су бочни испади украшени волутама. У кући је живео сликар Милан Коњовић.

Конзерваторски радови су извођени 1997. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.