Зграда у Штросмајеровој улици број 8 у Суботици

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда у Ул. Штросмајеровој бр. 8 у Суботици
Зграда у Ул. Штросмајеровој бр.
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанка1827.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Зграда у Ул. Штросмајеровој бр. 8 у Суботици је подигнута 1827. године на месту гостионице из 18. века. Грађена је за Андраша Винклеа, као спратна грађевина-гостионица, са шест гостиских соба, трпезаријом и плесном двораном. Зграда представља споменик културе.

Историјат и изглед[уреди | уреди извор]

Обликована је са стилском обележјима барока и класицизма. Винкле је зграду 1837. године продао барону Јосипу Рудићу. Од педесетих година 19. века власник је Адолф Гајгер богати јеврејски трговац вуном и зеленаш, у више наврата председник Јеврејске верске општине.Године 1895. на објекту су извршене знатне интервенције, према пројекту суботичког архитекте Гезе Коцке, када је фасада декоративно обогађена у духу еклектике, и до данас је сачуван њен тадашњи изглед.

Поред ахитектонско-стилских вредности, споменик културе има и културно-историјски значај. Један је од првих сачуваних једноспратних објеката са почетка 19. века у градитељском наслеђу Суботице. Првобитно је подигнут као гостионица, са великом балском двораном, која је до подизања градског Позоришта 1854. године, служила као сала за одржавање позоришних представа путујућих трупа. Због те своје намене објекат је одиграо веома важну, пионирску улогу у развоју позоришне културе града.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.