Зграда у улици Маршала Тита бр. 82 у Јагодини

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зграда у ул. Кнегиње Милице бр. 82
Zavicajni muzej Jagodina.JPG
Опште информације
МестоЈагодина
ОпштинаГрад Јагодина
Држава Србија
Време настанка1937.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Крагујевац
СедиштеКрагујевац
АдресаКрагујевачког октобра 184 34000
Званични веб-сајт

Зграда у улици Кнегиње Милице бр. 82 у Јагодини представља непокретно културно добро као споменик културе, одлуком СО Светозарево бр. 011-64/87-01 од 4. јуна 1987. године.[1]

Зграда је подигнута 1937. године као Соколски дом у самом центру Јагодине. После рата у овој згради је било смештено Друштво телесног васпитања „Партизан”, а од 1979. године Завичајни музеј. Правоугаоне је основе, својом ужом страном постављена према главној улици где се налази и главни улаз. Зграда је високопартерна, са предњим спратним анексом. Зидана је од камена и опеке. Кров је вишесливан, стрмог нагиба, покривен фалцованим црепом. Прозори су правоугаони и декоративно обрађени. Изнад њих, на бочним фасадама су рељефни луци у виду слепих аркада. На предњој фасади налази се монументални улаз фланкиран са два масивна стуба. Лево и десно од улаза су по два двокрилна прозора. На спратном делу је седам прозора.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Зграда у улици Кнегиње Милице бр. 82 у Јагодини”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 08. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди]