Пређи на садржај

Зграда у ул. Максима Горког 1 у Јагодини

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда у ул. Максима Горког 1
Зграда Рдничког универзитета
Опште информације
МестоЈагодина
ОпштинаГрад Јагодина
Држава Србија
Време настанка1932.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Крагујевац
www.kulturnonasledje.com

Зграда у ул. Максима Горког 1 у Јагодини представља непокретно културно добро као споменик културе, одлуком СО Светозарево бр. 011-118/87-01 од 24. децембра 1987. године.[1]

Зграда у улици Максима Горког бр. 1 у Јагодини позната као „Дом јагодинских трговаца”, саграђена је 1932. године са обележјем српско- византијске архитектуре, по пројекту Момира Коруновића. Грађена је као јединствен грађевинско-архитектонски склоп, постављен на регулационим линијама трију улица. Зграда је првобитно имала приземље и спрат али је 1970. године подигнут још један спрат. Том приликом изгубљена је и богата фасадна пластика. Улично прочеље рашчлањено је на виши, централни блок и на ниже, бочне заобљене трактове.

Приземље није посебно орнаментисано, његова декорација се своди на капителе пиластара и стубаца на улазном трему. Спрат има богату архитектонску декорацију. Између прозорских низова налази се крстасти украс са кругом у центру. Изнад веома истакнутог поткровног венца налази се низ ригљастих зубаца различите висине. За разлику од правоугаоних отвора у приземљу, отвори на спрату су лучног облика, уоквирени архиволтама. На фасади долазе до изражаја тамно- светли контрасти. Томе доприносе богата декорација и дубоки улазни трем. У приземљу су се налазили локали за издавање, а на спрату канцеларије и велика сала за свечаности и забаве.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Зграда у ул. Максима Горког 1 у Јагодини”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 07. 1. 2019. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]