Зграда „Социјалног” у Панчеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда „Социјалног” у Панчеву
Зграда „Социјалног” у Панчеву
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанкакрај 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Зграда „Социјалног” у Панчеву, подигнута је почетком 20. века и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Положај и историјат[уреди | уреди извор]

Зграда се налази на углу улица Војводе Радомира Путника и Мите Топаловића и некада се у њој налазила позната књижара и штампарија. Зграду је подигао Карло Витигшлагер млађи, штампар и књижар који је након смрти оца Карла Витигшлагера старијег са успехом наставио његов рад. Та штампарија и књижара радила је све до 1937. године. Делатност штампарије породице Витигшлагер била је велика, нарочиото у штампању немачких и других новина. Такође, била је пионир у штампању разгледница. Након банкротства 1937. године у тој згради је радила панчевачка Комерцијална банка и штедионица, да би затим у њој био смештен Срески завод за социјално осигурање у Панчеву, а данас Републички фонд за здравствено осигурање, Филијала за Јужнобанатски округ.

Архитектура зграде[уреди | уреди извор]

Грађевина је објекат разуђених архитектонских облика, са изломљеним облицима крова и бројним отворима. На фасадама се уочавају геометријски детаљи у плиткој пластици, елементи мађарске сецесије. Посебно је наглашен угао палате са шестоугаоном куполом, полукружним балконом и улазом. На спрату главне фасаде налази се троделни балкон.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Зграда „Социјалног” у Панчеву”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Приступљено 9. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]