Зграде Генералштаба војске Србије и Црне Горе и Министарства одбране

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграде Генералштаба војске Србије и Црне Горе и Министарства одбране
Generalštab-MOD 1.jpg
Зграда Генералштаба
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСавски венац
Држава Србија
Време настанка19551965.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Зграде Генералштаба војске Србије и Црне Горе и Министарства одбране се налазе у Београду, у улици Кнеза Милоша 33-41. Зграде су подигнуте су између 1955. и 1965. према пројекту архитекте Николе Добровића, као двочлани ансамбл, који се у време грађења називао Државни секретаријат за народну одбрану. Током НАТО агресије на Југославију 1999. године, зграде због свог значаја у одбрани земље, биле су погођане и оштећене. Као значајно остварење послератне српске и југословенске архитектуре, зграде представљају непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Комплекс се састоји из два монументална, степенасто завршена тракта који се каскадно спуштају ка Немањиној улици, креирајући на тај начин урбани симбол градске капије. Прилаз ка овим трактовима, благо повученим у односу на регулациону линију улице Кнеза Милоша остварен је кроз два монументална портика. Осим експресивних каскадних форми, фасаде одликује примена контрастних материјала – робусног, мрко-црвеног камена из Косјерића и белих мермерних плоча са острва Брача. Најупечатљивији визуелни мотив представљају прозорске траке на фасадама, обликоване у духу позног модернизма.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Зграде Генералштаба војске Србије и Црне Горе и Министарства одбране”. Каталог непокретних културних добара на подручју града Београда. Приступљено 8. 10. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]