Зграде Генералштаба војске Србије и Црне Горе и Министарства одбране

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Зграде Генералштаба војске Србије и Црне Горе и Министарства одбране
Generalštab-MOD 1.jpg
Зграда Генералштаба
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСавски венац
Држава Србија
Време настанка19551965.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеБеоград
АдресаКалемегдан 14 11000
Званични веб-сајт

Зграде Генералштаба војске Србије и Црне Горе и Министарства одбране се налазе у Београду, у улици Кнеза Милоша 33-41. Зграде су подигнуте су између 1955. и 1965. према пројекту архитекте Николе Добровића, као двочлани ансамбл, који се у време грађења називао Државни секретаријат за народну одбрану. Током НАТО агресије на Југославију 1999. године, зграде због свог значаја у одбрани земље, биле су погођане и оштећене. Као значајно остварење послератне српске и југословенске архитектуре, зграде представљају непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Комплекс се састоји из два монументална, степенасто завршена тракта који се каскадно спуштају ка Немањиној улици, креирајући на тај начин урбани симбол градске капије. Прилаз ка овим трактовима, благо повученим у односу на регулациону линију улице Кнеза Милоша остварен је кроз два монументална портика. Осим експресивних каскадних форми, фасаде одликује примена контрастних материјала – робусног, мрко-црвеног камена из Косјерића и белих мермерних плоча са острва Брача. Најупечатљивији визуелни мотив представљају прозорске траке на фасадама, обликоване у духу позног модернизма.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Зграде Генералштаба војске Србије и Црне Горе и Министарства одбране”. Каталог непокретних културних добара на подручју града Београда. Приступљено 8. 10. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]