Зденко Блажековић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зденко Блажековић
Зденко Блажековић.jpg
Датум рођења1915.
Место рођењаБихаћ
 Краљевина СХС
Датум смрти1947.
Место смртиЗагреб
 Југославија

Зденко Блажековић (23. септембра 1915. - 12. јануара 1947.)[1] био је хрватски фашистички функционер који је обављао више положаја у усташком режиму Другог светског рата у Независној Држави Хрватској (НДХ). Био је студентски комесар Универзитетског центра Усташе (УСС), вођа мушке усташке омладинске организације и спортски комесар у НДХ.

Детињство[уреди]

Рођен у граду Бихаћу, пореклом из Ливна.[2] Завршио је средњу школу у Осијеку прије него што се пријавио за Политехнички факултет у Загребу с намјером да постане грађевинар. У младости је био члан разних хрватских културних и атлетских организација, чак је играо и као голман ногометних клубова Хајдук Сплит, Осијек и ХАШК.

Други светски рат[уреди]

Убрзо члан конзервативне Хрватске сељачке странке (ХСС)[3], Блажековића су југословенске власти неколико пута затвориле због његовог учешћа у различитим хрватским омладинским организацијама које су га често виђале у сукобима са левичарским студентима. Придружио се крајњим десним усташама 1939. године, а након инвазије осе на Југославију и успостављања НДХ, вођеног усташом, у априлу 1941. године, Славко Кватерник је именовао новоосновани надзорни одбор усташе. Истог мјесеца постао је и вођа Свеучилишног штаба усташе и Усташке омладине[4], оптужене за организирање студентских тијела на Свеучилишту у Загребу и промовирање усташке политике спрјечавања свих нехрвата да похађају универзитете у земљи.

Године 1942. био је укључен у формирање 13. усташке јуришне чете, а до 1943. године стекао је мјесто у Хрватском сабору. Између 1942 и 1943, био је укључен у регрутовање ученика да се придруже личном тјелохранитељу Анте Павелића и унапређен је у чин мајора. На месту шефа Устаничког универзитетског универзитета и усташке омладине био је до јануара 1945., када је постављен за комесара за физички васпитање и спорт. Блажековић је у мају 1945. побјегао из Загреба од напредних југословенских партизана и завршио у избјегличком кампу у Салзбургу у Аустрији. У августу су га ухапсиле америчке снаге које су га изручиле Југославији 12. фебруара 1946. Судило му се у Загребу 12. јануара 1947., осуђен на смрт и погубљен истог дана[5].

Референце[уреди]