Зелена странка (Србија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зелена странка
Лого Зелена Странка.png
СкраћеницаЗЕС
ZES
ПредседникГоран Чабради
Генерални
секретар
Наташа Пјевац
СлоганКакву Србију желиш? Мисли
Основана9. август 2014.
СедиштеКатоличка порта 2,
Нови Сад
 Србија
Идеологијазелена политика,
демократија,
децентрализација,
социјална правда,
мир
Политичка позицијалевица
Народна скупштина
1 / 250
Веб-сајт
http://www.zelenastranka.rs/

Зелена странка је политичка странка основанa 2014. године са седиштем у Новом Саду. Зелена странка заступа идеје које обухватају системску заштиту животне средине, промовисања економског развоја на одржив начин — давањем приоритета зеленој економији, стварања социјално праведног друштва у коме све особе уживају једнака права и имају једнаке могућности за остваривање својих потенцијала, развијања демократске свести и поштовања људских права и различитости, остваривања политичких циљева демократским обликовањем политичке воље грађана и учешћа на изборима.

Странка је оријентисана и на заштиту и унапређење права националних мањина са акцентом на стварање плуралистичког и истински демократског друштва које поред поштовања етничког, културног, језичког и верског идентитета сваког припадника националне мањине мора да ствара одговарајуће услове који ће му омогућити да изрази, очува и развије сопствени идентитет у Републици Србији, у складу са Уставом, законом и међународним стандардима.

У исто време Зелена странка је подједнако опредељена и за опште људске, цивилизацијске демократске и грађанске вредности и препознаје пет основних области деловања: животна средина, зелена економија, социјална правда, демократија и људска права, Европа и регион. Њен председник је Горан Чабради.

Зелени манифест[уреди]

На страначкој скупштини 7.новембра 2017. усвојен је Зелени манифест.

Манифест представља визију Србије као мирне и демократске земље, у којој се људска права и слободе не доводе у питање. Србију као земљу дугорочно опредељену за уравнотежен и одржив развој. Ослањајући се на основне зелене принципе, утемељене у Повељи о Земљи, донетој 2000. године.

„Ови принципи нарочито подразумевају — Поштовање и бригу о животу, еколошку целовитост, друштвену и економску правичност, демократију, мир и ненасиље. Сукобе, ратове, мржњу остављамо историји и прошлости, а посвећујемо се садашњости и будућности. Јачање сарадње са земљама у окружењу нам је императив, као и тежња прикључењу земљама европских тековина и вредности.” Наводи се у Зеленом манифесту.

Избори[уреди]

На парламентарним изборима 2016. Зелена странка добија 1 посланички мандат и тако постаје једина парламентарна зелена опција.

На изборима за одборнике Града Београда 2018. не осваја ни један мандат.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]