Зелена странка (Србија)

С Википедије, слободне енциклопедије
Зелена странка
Zelená Strana
ПредседникГоран Чабради
Генерални
секретар
Наташа Пјевац
СлоганСнажно!
Основана9. август 2014.
Распуштена26. јун 2021.
НаследникСавез 90/Зелених Србије
СедиштеКатоличка порта 2,
Нови Сад
 Србија
Број чланова 5.000
ИдеологијаЗелена политика
Политичка позицијаЛеви центар
Веб-сајт
www.zelenastranka.rs

Зелена странка (слч. Zelená Strana) је политичка странка словачке националне мањине основанa 2014. године са седиштем у Новом Саду. Зелена странка заступа идеје које обухватају системску заштиту животне средине, промовисања економског развоја на одржив начин — давањем приоритета зеленој економији, стварања социјално праведног друштва у коме све особе уживају једнака права и имају једнаке могућности за остваривање својих потенцијала, развијања демократске свести и поштовања људских права и различитости, остваривања политичких циљева демократским обликовањем политичке воље грађана и учешћа на изборима.

Странка је оријентисана и на заштиту и унапређење права националних мањина са акцентом на стварање плуралистичког и истински демократског друштва које поред поштовања етничког, културног, језичког и верског идентитета сваког припадника националне мањине мора да ствара одговарајуће услове који ће му омогућити да изрази, очува и развије сопствени идентитет у Републици Србији, у складу са Уставом, законом и међународним стандардима.

У исто време Зелена странка је подједнако опредељена и за опште људске, цивилизацијске демократске и грађанске вредности и препознаје пет основних области деловања: животна средина, зелена економија, социјална правда, демократија и људска права, Европа и регион. Њен председник је Горан Чабради.

Зелени манифест[уреди | уреди извор]

На конгресу странке 7. новембра 2017. усвојен је Зелени манифест.[1]

Две године након тога и пет година од оснивања странке, 8. децембра 2019. на јубиларном 5. Конгресу великог зеленог срца,[2], уз одређене измене, поново бива потврђен као основни документ на којем се темељи рад странке.

Манифест представља визију Србије као мирне и демократске земље, у којој се људска права и слободе не доводе у питање. Србију као земљу дугорочно опредељену за уравнотежен и одржив развој. Ослањајући се на основне зелене принципе, утемељене у Повељи о Земљи, донетој 2000. године.

„Ови принципи нарочито подразумевају — Поштовање и бригу о животу, еколошку целовитост, друштвену и економску правичност, демократију, мир и ненасиље. Сукобе, ратове, мржњу остављамо историји и прошлости, а посвећујемо се садашњости и будућности. Јачање сарадње са земљама у окружењу нам је императив, као и тежња прикључењу земљама европских тековина и вредности.” Наводи се у Зеленом манифесту.

Избори[уреди | уреди извор]

На парламентарним изборима 2016. Зелена странка добија 1 посланички мандат и тако постаје једина парламентарна зелена опција.

На истим изборима, само на локалном нивоу, освајају одборничке мандате у 50 места широм Србије.[3] Међутим, током наредне године, једна група одборника предвођена Славицом Васиљевић из Горњег Милановца, организује ванредну скупштину странке, за коју ће се касније испоставити да је нелегална и путем које је покушана смена актуелног председника Горана Чабрадија.[4] Након тога, долази до распуштања одређеног броја одбора и искључења одборника из странке, чиме је Зелена странка остала без одборника у једном броју локалних скупштина. У већини места, одбори су веома брзо, уз подршку већ постојећих чланова и активиста, поново формирани.[5]

На изборима за одборнике Града Београда 2018. не осваја ни један мандат.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]