Земља Војиновића

С Википедије, слободне енциклопедије
Земља Војиновића и Алтомановића

Држава Војислава Војиновића и Николе Алтомановића
Географија
Континент Европа
Регија Југоисточна Европа
Престоница Ужице
Друштво
Религија Православље
Политика
Облик државе Жупа
 — Жупан Војислав Војиновић
  Никола Алтомановић Војиновић
Историја
Историјско доба Средњи век
 — Оснивање 1355.
 — Укидање 1373.
Земље претходнице и наследнице
Војиновића
Претходнице: Наследнице:
Српско царство Моравска Србија
Бановина Босна
Земља Бранковића
Зета у доба Балшића
Области Алтомана и Војислава Војиновића

Земља Војиновића, у литератури позната и под називима Област Војиновића[1], држава Војислава Војиновића[2] и држава Николе Алтомановића[3] је била краткотрајна српска средњовековна држава настала распадом Српског царства у 14. веку.

Историја[уреди | уреди извор]

Овом државом владали су велики војвода Војислав Војиновић (око 1355 — 1363), а потом и његов братанац, жупан Никола Алтомановић Војиновић (1366 — 1373). Простирала се у западном делу некадашњег Српског царства, односно, захватала је просторе данашње западне Србије, северозападне Црне Горе, југоисточне Босне и Херцеговине и југоисточне Хрватске. Николу Алтомановића је 1373. године војно поразио савез околних владара, након чега су ови владари поделили његове земље.

Према свом геополитичком положају, Земља Војиновића је обухватала подручје кроз које су пролазили главни трговачки путеви, а на првом месту чувени Дубровачки пут, који је био жила куцавица средњовековне трговине.[4] У време жупана Николе Алтомановића, његова област је обухватала највећи део слива реке Дрине, која је за Николину државу имала исти кључни значај као и река Морава за суседну област Кнеза Лазара. По том основу, Лазарева држава се у историографији назива Моравском Србијом, док се Николина држава у истом смислу означава као Дринска Србија.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Samardžić 1982, стр. 25.
  2. ^ Ћук 1986, стр. 81.
  3. ^ Vukićević 1912, стр. 229.
  4. ^ Мишић 2010.

Литература[уреди | уреди извор]