Зимске олимпијске игре

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Olympic rings with white rims.svg

Зимске олимпијске игре (ЗОИ; енгл. Winter Olympic Games; франц. Jeux olympiques d'hiver) су вишедневно спортско такмичење у зимским спортовима на снегу и леду, пандан Летњим олимпијским играма.

Прве Зимске олимпијске игре одржане су у Шамонију од 25. јануара до 5. фебруара 1924. године на Олимпијском стадиону.

Барон Пјер де Кубертен, оснивач олимпијског покрета, био је огорчени противник Зимских игара. Сматрао је да крше основни постулат олимпизма – окупљање свих спортиста на истом месту и у исто време. У складу са Кубертеновим идејама такмичења у хокеју и уметничком клизању одржавана су на Летњим играма 1908. и 1920. године,

Кубертен је лично спречио да Игре у Шамонију понесу назив Олимпијске игре. Званични назив био је „Међународна недеља зимских спортова“. Признање је стигло посредно и прећутно. У најави Игара, које су организоване у швајцарском Санкт Морицу, наводи се да се ради о Другим Зимским олимпијским играма.

У почетку је држава-организатор Летњих игара имала право првенства у одређивању домаћина, под условом да има услове да организује Зимске игре. Тако је Париз донео домаћинство Шамонију, Лос Анђелес Лејк Плесиду, а Берлин Гармиш-Партенкирхену. Једини предратни изузетак била је 1928. година, када су Летње игре организоване у Амстердаму — пошто је највиши врх Холандије Фалсерберг висок само 323 метра, било је јасно да Зимске олимпијске игре не могу одржати у Холандији.

Кад је утемељен МОК, један од предвиђених спортова било је и клизање на леду, а прво такмичење таквог типа, одржано на играма 1908. у Лондону, биле су четири дисциплине уметничког клизања. Предложено је оснивање посебних зимских игара, али је та идеја минирана гласовима Скандинаваца који су протежирали своје „Нордијске игре“. Ипак неке дисциплине зимских спортова биле су уврштене у програм игара 1916. године у Берлину (које нису одржане) и оних 1920. у Антверпену. Онда је, 1924. године у Шамонију у Француској под покровитељством МОК-а, а у склопу VIII Олимпијских игара, 1924. у Паризу, прво организован„ Међународни викенд зимских спортова“ који је постигао успех, па је идуће, 1925. године МОК одлучио да установи посебне Зимске Олимпијске игре које ће се одржавати независно од Летњих олимпијских игара. На засједању МОК, 1926. године, одлучено је да се та спортска манифестација одржана 1924. године рачуна као прве Зимске Олимпијске игре.

До 1992, и летње и зимске Олимпијске игре одржаване су исте године, а онда је, МОК одлучио да их „раздвоји“. Због тога су следеће Зимске Олимпијске игре, 1994. у Лилехамеру, одржане само две године послије претходних игара.

Списак Зимских олимпијских игара[уреди]

Локације одржавања Зимских олимпијских игара

Спољашње везе[уреди]