Пређи на садржај

Злата Мегленска

С Википедије, слободне енциклопедије
Злата Мегленска
Лични подаци
Место рођењаСлатина, Меглен, Османско царство
Датум смрти1795.
Место смртиСлатина, Меглен, Османско царство
Световни подаци
Поштује се уу Православној цркви
Празник13. октобара по јулијанском, (26. октобар по грегоријанском календару).

Света великомученица Злата Мегленска је рођена у селу Слатини у Мегленској области, од сиромашних сеоских родитеља, који имаху још три кћери. Света Злата беше кротка и побожна девојка, мудра мудрошћу Христовом и златна не само по имену него и по срцу богобојажљивом. Када Злата једном изађе на воду, ухватише је неки бесрамници Турци и одвукоше у своју кућу. Када јој један од њих нуђаше да се потурчи и да му буде жена, неустрашиво одговори Злата:

„Ја у Христа верујем, и Њега јединога знам као Женика свога; Њега се нећу одрећи никада, макар ме ви и на хиљаде мука метнули и на комаде секли“.

Тада јој дођоше родитељи њени са сестрама. И рекоше јој родитељи:

„Кћери наша, смилуј се себи и нама, родитељима својим и сестрама, одреци се Христа привидно, да будеш срећна и ти и ми, а Христос је милостив, опростиће ти грех, учињен у нужди живота“.

И плакаху горко родитељи бедни и сестре и рођаци. Но витешка душа свете Злате не даде се победити ђаволским замкама. Она одговори родитељима својим:

„Кад ме ви саветујете да се одрекнем Христа, истинитог Бога, нисте више родитељи моји ни сестре моје; имам оца Господа Исуса Христа, и мајку Богородицу, и браћу и сестре - светитеље и светитељке“.

Тада је Турци бацише у тамницу, где лежаше три месеца; и извођаху је сваки дан и шибаху док крв њена не затопи земљу. Најзад је обесише стрмоглав и подложише ватру, да би се од дима угушила. Но Господ беше са Златом и даваше јој силу у страдању. На послетку је обесише о дрво и исекоше сву на мале комаде. И тако ова мужествена девица предаде дух свој Богу и пресели се у рајска насеља 1795. године. Комаде њених моштију разнеше хришћани по својим домовима ради благослова.

Поштовање и канонизација[уреди | уреди извор]

Године 1912. у Скопљу је избио устанак Срба против Турака. По предању, 13. октобра пред српским војницима јавила се девојка, која им је укрепила дух и охрабрила их пред бојем, чиме је помогла извојевање победе над Турцима. У тој девојци Срби су познали Злату Мегленску, која је и сама својевремено пострадала од Турака. После тога Срби прибројаше великомученицу Злату лику светих и у спомен на чудо у Скопљу установише празновање ове светитељке на дан 13. октобра (26. октобра по новом, јулијанском календару).

Света великомученица Злата Мегленска, нарочито се поштује међу Македонцима и Бугарима. Бугарска православна црква прославља је 18. октобра (по јулијанском календару).

Спољашње везе[уреди | уреди извор]