Златибор Лончар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Златибор Лончар

Златибор Лончар (Београд, 3. август 1971), актуелни министар здравља, и српски хирург.

Биографија[уреди]

Рођен у Београду 1971. године. Основну и средњу школу завршио у Београду са одличним успехом. По завршетку средње школе уписао је Медицински факултет у Београду, који је завршио у школској 1996/97 години са просеком 8,50. Наредне године је завршио приправнички стаж у Клиничком центру Србије. По полагању приправничког испита, за област специјализације на матичном факултету је одабрао општу хирургију и положио је специјалистички испит 2003. године. Током студија, али и по завршетку истих, учествовао је у изради више научно-истраживачких радова као аутор и коаутор.

Усавршавао се у иностранству. Завршио је специјалистички курс из хепатобилијарне хурургије 2001. године у болници Хамершмит, у Лондону. Након пет година се додатно усавршавао у истој болници. 2011. године је завршио курс из трансплантиционе хирургије јетре у Кингс колеџу у Лондону.

Био је начелник интензивне неге на одељењу Хирургије И, Клинике за хирургију Ургентног центра, Клиничког центра Србије од 2010. године. Две године касније постао је директор Ургентног центра Клиничког центра Србије и помоћник директора Клиничког центра Србије за медицинска питања. 2013. године именован је за начелника Одељења за трансплатацију.

Постављен је на позицију министра здравља Републике Србије 27. априла 2014. године као нестраначка личност.[1]

Контроверзе[уреди]

Према наводима "Мреже за истраживање криминала и корупције", Лончар 2002. године закључује уговор о куповини стана са супругом озлоглашеног криминалца, припадника земунског клана, Сретка Калинића. Уговор је потписан свега десет дана након смрти црногорског мафијаша за чије убиство сведоци сарадници оптужују Лончара.[2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]