Златица (река)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Златица
Zlatica River near Padej.jpg
Златица код Падеја
Raul Aranca.png
Опште информације
Дужина 117 km
Басен 1.470 km2
Водоток
Извор Румунија
Ушће Тиса
Географске карактеристике
Држава/е  Румунија
 Србија
Притоке Игриш

Златица (рум. Aranca, мађ. Aranka) је река у Банату дуга 117 km, и лева је притока Тисе. У дужини од 1,4 km чини границу између Србије и Румуније.

Порекло имена[уреди]

Српско и мађарско име реке вуку порекло од речи злато.

Ток реке[уреди]

Мост преко Златице код Црне Баре
Ушће Златице у Тису код Падеја

Златица извире у Румунији, у северном делу Баната, југозападно од Арада. Текући на запад, пролази поред села Велики Семпетар, Саравола, града Великог Семиклуша, Старог Бешенова и Валкања, где напушта Румунију после тока дугог 76 km.

У Србији, где је њен ток дугачак 41 km, река скреће на југозапад, пресеца Канал Дунав-Тиса-Дунав, пролази поред Падеја и улива се у Тису код Аде. Недалеко од Банатског Моноштора у Златицу се улива њена најзначајнија притока Бегеј (не треба га мешати са већом реком Бегеј која се улива у Тису).

Карактеристике[уреди]

Златица припада Дунавском сливу, са сопственим сливом од 1470 km² (790 km² у Румунији, 680 km² у Србији). Доњи део тока је каналисан и задњих 10 km је пловно и веома је важна за наводњавање ораница у њеној близини. У близини Јазова, вода из Златице се користи за Рибњак Остојићево, недалеко од мочваре Целеруше.

Насеља уз реку[уреди]

Румунија[уреди]

Србија[уреди]

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Мала Просветина енциклопедија, треће издање (1985); Просвета. ISBN 978-86-07-00001-2.
  • Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo. ISBN 978-86-01-02651-3.