Пређи на садржај

Златни орао (Русија)

С Википедије, слободне енциклопедије
Златни орао
Додељује се заодличност у кинематографским остварењима
ЗемљаРусија
ПредстављаНационална академија филмске уметности и науке Русије
Прво додељивање
2002.; пре 22 године (2002)
Веб-сајтhttp://www.kinoacademy.ru/

Златни орао (рус. премия Золотой Орёл) је награда коју додељује Национална академија филмске уметности и науке Русије за признање изврсности професионалаца у филмској индустрији, редитеља, глумаца и писаца. По узору на доделу америчких награда Златни глобус,[1] свечана церемонија на којој се додељују награде је једна од најистакнутијих церемонија доделе у Русији, поред награде Ника.

Национална руска награда се додељује у 20 категорија сваког јануара за филмове и ТВ серије произведене у Русији током претходне године. Статуета за доделу награда је сребрни орао, оригинално израђен од бакра са постољем од жада, а дизајнирао ју је вајар Виктор Митрошин. Дизајн је касније изменила шпанска компанија Carrera y Carrera. Награду је осмислио Никита Михалков као противтежу награди Ника која је основана 1987. године и коју води Руска академија кинематографских уметности и наука у Москви.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Награду Златни орао основала је 4. марта 2002. године Национална академија филмске уметности и науке Русије. На XXIV Московском међународном филмском фестивалу 26. јуна 2002. године, Златни орао је званично инаугурисан од стране Националне академије кинематографских наука. Победници су били Андреј Тарковски, Џорџ Жјонов, Фјодор Хитрук, Татјана Самојлова, Мишел Легран и Бернардо Бертолучи. Награду Златни орао креирао је филмски редитељ Никита Михалков након доделе Златног глобуса као противтежу награди Ника, коју је установила 1987. године и води Руска академија кинематографских уметности и наука у Москви.[1][2]

Дана 20. септембра 2002. године, проглашење првих номинованих одржано је на конференцији за штампу у Унији кинематографа. Међутим, свечаност у биоскопу, заказана за 27. септембар 2002. године, пребачена је у вези са смрћу Сергеја Бодрова млађег и његове екипе, који су погинули у Кармадонској клисури. Као резултат тога, прва церемонија доделе награда одржана је 25. јануара 2003.[3]

Дизајн[уреди | уреди извор]

Првобитно, статуа "Златни орао" је направљена од бакра са златном легуром око ње, а постоље од жада. Направио га је вајар Виктор Митрошин, али га је касније изменила шпанска компанија Carrera y Carrera, са седиштем у Мадриду.[4][5] Људи осам различитих професија, укључујући дизајнера и полирача, производе сваки примерак за око 55 сати.[5]

Категорије[уреди | уреди извор]

Награда Златни орао се састоји од 20 награда за заслуге за филмове из претходне године, као и почасних награда за животно дело.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Nika Awards (Russian Oscars®)”. Film Movement. Архивирано из оригинала 24. 1. 2011. г. Приступљено 8. 2. 2011. 
  2. ^ а б „Nikita Mikhalkov”. Russkiy Mir Foundation Information Service. Архивирано из оригинала 27. 7. 2011. г. Приступљено 8. 2. 2011. 
  3. ^ Национальная премия в области кинематографа "Золотой орел". Справка (на језику: руски). RIA Novosti. 21. 1. 2011. Приступљено 21. 2. 2011. 
  4. ^ КИНОПРЕМИЯ "ЗОЛОТОЙ ОРЕЛ". kinonews.ru (на језику: руски). Архивирано из оригинала 20. 03. 2017. г. Приступљено 4. 2. 2011. 
  5. ^ а б Статуэтка Золотого Орла [the Golden Eagle figure] (на језику: руски). National Academy of Motion Pictures Arts and Sciences of Russia. Архивирано из оригинала 20. 02. 2015. г. Приступљено 8. 2. 2011. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]