Змаго Јелинчич Племенити

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Змаго Јелинчич Племенити
JelincicZmago.jpg
Змаго Јелинчич Племенити
Биографија
Датум рођења(1948-01-07)7. јануар 1948.(71 год.)
Место рођењаМарибор
ФНРЈ
Политичка
партија
Словеначка национална партија

Змаго Јелинчич Племенити (словен. Zmago Jelinčič Plemeniti) је словеначки политичар. Рођен је 7. јануара 1948. у Марибору, Словенија, тада Југославија.

Име мајке Леа Рижнар, а име оца Раде Јелинчич. У раном детињству породица му се сели у Љубљану. У Љубљани је завршио основну школу и гимназију и касније Факултет за фармацију на Универзитету у Љубљани. Као студент се је бавио плесом.

Основао је прво приватно предузеће за производњу природних лекова у СФРЈ. Предузеће је добро радило и продавало своје производе, било јих је само шест, у и ван земље. Фирма више не послује због закона који у Словенији који забрањује посланицима да се баве нечим дугим док им траје мандат. Такође Јелинчич је основао Крањску штединицу и издавалницу кредита (словен. Kranjska hranilnica in posojilnica).

Председник је Словеначке националне странке - СНС (словен. Slovenska nacionalna stranka).

Познат је по свом јаком ставу против Рома и Хрвата и борби за јужну словеначку границу према Хрватској. Има пилотску лиценцу и колекционар је старог оружја.

Током рата у Словенији је био припадник Територијалне одбране Републике Словеније. Током долазака у Београд 2000-их говорио је да није било Срба, не би било Словенаца које би асимилирали Аустријанци и да је сваки Словенац захвалан што су Срби помогли ослобођење Словеније од Аустријанаца. Јелинчич је чврсти присталица псеудоисторијске Венетске теорије.[1]

Изборни резултати[уреди]

  • 2002. председнички избори, 8,5%
  • 2007. председнички избори, 19,3%

Референце[уреди]

  1. ^ Zmago Jelinčič Plemeniti - Biografija Архивирано на сајту Wayback Machine (октобар 20, 2007) (на језику: енглески), Приступљено 7. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]