Зови ме својим именом (роман)

С Википедије, слободне енциклопедије
Зови ме својим именом
Ориг. насловCall Me by Your Name
АуторАндре Асиман
ЗемљаСједињене Америчке Државе
Језикенглески
Жанр / врста делаобразовни роман, ЛГБТ фикција

Зови ме својим именом (наслов оригинала Call Me by Your Name) је роман америчког писца и универзитетског професора Андреа Асимана. Књига је у Сјединњеним Америчким Државама објављена 2007. године, док је српски издање објављено 2018. године као део едиције Наш свет издавачке куће Штрик.[1] По овој књизи 2017. године снимљен је и филм Скривена љубав, a 2019. године објављен је и наставак романа под називом Нађи ме.

С обзиром на то да роман прати сазревање главног јунака, из чије перспективе је роман и написан, реч је о билдунгсроману.

Радња романа[уреди | уреди извор]

Година је 1983. и седамнаестогодишњи Елио проводи лето са родитељима у породичној вили на северу Италије. Као и сваке године, његов је отац одабрао једног од пријављених кандидата који ће му помоћи у обављању научно-истраживачког рада. Ове године је то Оливер, двадестчетворогодишњи докторанд из САД-а. Разлике у њиховим личностима и карактерима на почетку њиховог познанства ће довести до неразумевања и стварања нетрпељивости. Међутим, у недељама које су пред њима Елио и Оливер ће се боље упознавати што ће довести и до заљубљивања. Страх од одбацивања и неразумевања учиниће да њихова веза остане тајна, а састанци да буду могући само ноћу док остали укућани спавају. Ипак, лето се ближи крају и долази време за Оливеров повратак у САД, а он и Елио одлучују да последња три дана проведу у Риму. Након Елиовог повратка у породичну вилу доћи ће до коначног аутовања оцу који ће га подржати. [2]

Награде[уреди | уреди извор]

Роман Зови ме својим именом је добио награду Ламбда за најбоље дело у области геј фикције. [3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Zovi me svojim imenom | Izdavačka kuća Štrik”. strik.rs. Приступљено 2022-09-12. 
  2. ^ D’Erasmo, Stacey (2007-02-25). „Suddenly One Summer”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2022-09-12. 
  3. ^ Cerna, Antonio Gonzalez (2007-04-30). „20th Annual Lambda Literary Awards”. Lambda Literary (на језику: енглески). Приступљено 2022-09-12.