Зона сумрака: Филм

С Википедије, слободне енциклопедије
Зона сумрака: Филм
Постер филма
Изворни насловTwilight Zone: The Movie
Жанрнаучна фантастика
хорор
РежијаЏон Лендис
Стивен Спилберг
Џо Данте
Џорџ Милер
СценариоЏон Лендис
Џорџ Клејтон Џонсон
Ричард Метсон
Џош Роген
ПродуцентСтивен Спилберг
Џон Лендис
ПричаЏон Лендис
Џорџ Клејтон Џонсон
Џером Биксби
Ричард Метсон
Темељи се наЗона сумрака (Род Серлинг)
Главне улогеДен Акројд
Алберт Брукс
Скетмен Крозерс
Џон Литгоу
Вик Мороу
Кетлин Квинлан
НараторБерџес Мередит
Род Серлинг
МузикаЏери Голдсмит
Директор
фотографије
Ален Дејвиу
Џон Ора
Стивен Лернер
МонтажаМалколм Кемпбел
Тина Хиршч
Мајкл Кан
Хауард Е. Смит
ДистрибутерWarner Bros.
Година1983.
Трајање101 минута[1]
Земља САД
Језикенглески
француски
немачки
вијетнамски
Буџет10 000 000 долара
Зарада29 000 000 долара[2]
IMDb веза

Зона сумрака: Филм (енгл. Twilight Zone: The Movie) амерички је научнофантастични хорор филм из 1983. године, чији су продуценти Стивен Спилберг и Џон Лендис, као кинематографска интерпретација ТВ серије из 1959, чији је творац Род Серлинг. Главне улоге у филму тумаче Вик Мороу, Скетмен Крозерс, Кетлин Квинлан и Џон Литгоу са Деном Акројд и Албертом Брукс у сегменту пролога. Берџес Мередит, који је глумио у четири епизоде оригиналне серије, преузео је Серлингову позицију као наратор. Заједно са Мередитом, шест глумаца из оригиналне серије (Вилијам Пчалерт, Кевин Макарти, Бил Мами, Мари Метсон, Питер Броко и Патриша Бери) имали су улоге у филму.

Филм је римејк три класичне епизоде оригиналне серије и садржи једну оригиналну причу. Лендис је режирао пролог, први сегмент и епилог, Спилберг је режирао други, Џо Данте трећи и Џорџ Милер последњи сегмент. Данте је подсетио да би у оригиналној концепцији филма четири приче биле испреплетене са ликовима из једног сегмента који се појављују у другом сегменту, али каснији проблеми са филмом онемогућили су ово.[3]

Филм је добио славу пре него што је пуштен, па судар хеликоптера који је одузео животе Вик Мороу и два дечија глумца, Мика Дајн Ли и Рене Шин-Ји Чен, током снимања сегмента у режији Ландиса. Два дечија глумца су запослена нелегално. Њихова смрт довела је до правног случаја високог профила, и ако на крају суђења нико није проглашен кривично одговорним за несрећу.[4]

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Пролог: возач има велико изненађење са својим путником.

Сегмент 1 („Тајм аут”): велики човек мрзи Јевреје, црне и азијске људе. Једног дана ће живети у Другом светском рату, прогоњен од ККК-а и нападнут у Вијетнамском рату и осетити последице своје мржње.

Сегмент 2 („Удари кен”): У старачком дому старији становници уче да их њихови умови могу држати младима.

Сегмент 3 („То је добар живот”): путник удара дечака бициклом са својим аутом и одводи дечака кући. Ускоро сазнаје да ју је снажан дечко довео кући.

Сегмент 4 („Ноћна мора на двадесет хиљада стопа”): писац је застрашујући да лети и ускоро види монструозно створење које уништава авионске моторе током олујне ноћи.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ The Twilight Zone (15)”. British Board of Film Classification. 6. 7. 1983. Приступљено 12. 1. 2015. 
  2. ^ „Twilight Zone: The Movie (1983) - Box Office Mojo”. www.boxofficemojo.com. 
  3. ^ Larnick, Eric (26. 9. 2012). „Joe Dante, 'The Hole' Director On New Horror, '80s Favorites And More 'Gremlins'. Moviefone. Архивирано из оригинала 17. 10. 2012. г. 
  4. ^ Weber, Bruce. "James F. Neal, Litigated Historic Cases, Dies at 81", The New York Times, October 22, 2010. Accessed October 23, 2010.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]