Зоотроп

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Zootrop.gif

Зоотроп или Зоетроп (потиче од грчке речи "зое"- живот и "тропос" - окрет - што би се могло превести као точак живота)[1][2][3] је један од првих уређаја који је направљен да би стварао покретне слике.

То је једноставна оптичка играчка која је настала у процесу узастопних фаза технолошког развоја током 19. века у којима су једноставне оптичке справе, које су коришћене за забаву, прерасле у савршене машине које могу уверљиво да представе емпиријску стварност у покрету. Илузије које је је пружао зоотроп зависио је од интерактивних оптичких феномена познатих под именом ретинална перзистенција[4] или постојаност слике на мрежњачи и фи ефекат. Заједно, ретинална перзистенција и фи ефекат нам омогућавају да видимо низ статичних слика као један непрекидни покрет, пружајући нам илузију непрекидног покрета на којој је кинематографија заснована. У 19. веку велику пажњу привукао је зоотроп и постао је претеча анимације и филмова. Данашња анимација управо се заснива на зоотропу и осталим оптичким играчкама викторијаснког доба.

Zoetrop konstrukcija.jpg
Zootrop primeri.jpg
Zoetrope 1.jpg
Papar sa slikama za zoetrop.png

Конструкција зоотропа[уреди]

Састоји се од бубња или цилиндра[5]који на једнаким размацима има прорез кроз који се гледа. Унутар њега се поставља дугуљасти папир са сличицама које имају фазу разних покрета. Окретањем бубња и гледањем кроз прорезе уочавају се живи покрети као једна непрекидна анимација.

Оптичке играчке[уреди]

Извори[уреди]