Зоран Ђукановић

С Википедије, слободне енциклопедије
Зоран Ђукановић
Лични подаци
Датум рођења(1955-03-18)18. март 1955.(69 год.)
Место рођењаБеоград, НР Србија, ФНР Југославија
Књижевни рад
Најважнија делаТомас Ман или Филип К. Дик

Зоран Ђукановић (Београд, 18. март 1955) српски је историчар уметности, есејиста, критичар, предавач, кустос, уредник и стручњак за медијски развој.[1] Један је од истакнутих југословенских стриполога, аутор књиге огледа Томас Ман или Филип К. Дик.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је и школовао се у Београду, где је живео до пресељења у Амстердам 1991. године. Пише најчешће за часописе и новине на подручју некадашње Југославије.

У 1980-им био је уредник у часопису Видици, а затим главни уредник у Новим Видицима у Београду. Објавио је 1988. књигу есеја Томас Ман или Филип К. Дик, монографију Кен Паркер, 1990. и приредио више књига, зборника и темата, међу којима „Поетику стрипа“ (Књижевна критика бр. 5, Београд 1987) и увод у антологији Balkan Comics Connections: Comics from the Ex-Yu Countries (2013).

Организовао је од 1980-их низ изложби посвећених стрипу које су обележиле епоху борбе за културно признавање стрипа. Предавач је на стрипским фестивалима и сајмовима књига Балкана. Има колумну Post Scriptum на сајту Стрип вести, а дуже од деценије пише за београдски недељник Време. Стотине Ђукановићевих есеја и критика су објављени, поред колумни у НИН-у, YU стрип магазину, Стрипотеци и Времену у преко педесет дневних и недељних листова, и часописа за стрип, културу и књижевност. У 21. веку редовно пише огледе за књиге стрипа, монографије, албуме и интегрална издања. Специјализовао се за дуже, студијске есеје, пишући у распону од стрипских класика до радикалних продора у савременом стрипу.

Есеји су му преведени на енглески, француски, холандски и арапски језик. Уређивао је у Холандији у часописима Beodam, De Horizon, De Krant и Now Future! Био један од оснивача мировне организације МиЗаМир (WijVoorVrede / WeForPeace) у Холандији 1991. Готово петнаест година радио је у Press Now, холандској фондацији за развој независних медија у Европи, Азији и Африци, где је развио стотине медијских пројеката за Босну и Херцеговину, Србију, Хрватску, Македонију, Јерменију, Ирак, Иран и Уганду, често боравећи у већини ових земаља. У Холандији је у 2016-2017. био супервизор за писање филмског сценарија.

За издавачке кућу Classic Comics Press из САД написао је предговор за четврти том Циска Кида. У сарадњи с професором универзитета Стивеном Брауером припрема књигу о европском стрипу за америчко тржиште. На бијеналном фестивалу стрипа Стрипдаген у Харлему, у Холандији најављена је 2018. изложба и предавање о класицима српског стрипа Константину Кузњецову и Сергеју Соловјеву, којима је посвећена и Ђукановићева књига најављена код ИК „Модести стрипови”.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Лична страна Архивирано на сајту Wayback Machine (2. јануар 2019), сајт Удружења стрипских уметника Србије

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]