Зоран Анђелковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Зоран Анђелковић
Лични подаци
Надимак"Баки"
Датум рођења(1958-11-01)1. новембар 1958.(65 год.)
Место рођењаВарварин, НР Србија, ФНР Југославија
ОбразовањеЕкономски факултет
УниверзитетУниверзитет у Београду
ЗанимањеПолитичар
Економиста
Политичка каријера
Политичка
странка
Социјалистичка партија Србије
Раније:
Савез комуниста Југославије

Зоран Анђелковић (Варварин, 1. новембар 1958) српски је политичар, некадашњи генерални секретар Социјалистичке партије Србије и председник привременог Извршног већа Аутономне Покрајине Косова и Метохије (1998-2002).

Биографија[уреди | уреди извор]

Зоран Баки Анђелковић рођен је 1. новембра 1958. године у Варварину. Одрастао је у Бошњану где је завршио основну школу, а средњу у Крушевцу. Дипломирао је на Економском факултету у Београду.

Каријера[уреди | уреди извор]

Прво запослење било му је у Робној кући Београд, у радњи у Варварину.

Био је члан Савеза комуниста, председник локалних и регионалних омладинских организација, касније је постао и секретар Савеза социјалистичке омладине Србије (ССОС), а затим је именован за извршног секретара ЦК СК Србије. Био је и командант радне акције под називом "Аутопут 1984". Трансформисањем Савеза комуниста у СПС постаје њен члан. Био је шеф посланичког клуба СПС и потпредседник Одбора СПС за Косово и Метохију.

У другој Влади Мирка Марјановића био је министар за спорт и омладину, а 1998. постављен је на функцију председника Привременог Извршног већа за Косово и Метохију.[1] Биран је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије више пута[2].

У власништву његове породице је Радио С.[3] Водитељи Менталног разгибавања, које је тамо започело као Национално разгибавање, су га описали као веома коректну особу, јер упркос томе што се и СПС и Бакијеви сарадници понекад налазили на мети Разгибавања, никад им није правио проблема око тога.[4]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „www.glas-javnosti.co.yu”. arhiva.glas-javnosti.rs. Приступљено 2019-06-23. 
  2. ^ „Zoran Baki Anđelković ponovo poslanik”. Novimagazin.rs. Приступљено 2019-06-23. 
  3. ^ „Зоран Анђелковић”. istinomer.rs. 
  4. ^ Марко Степановић (14. 03. 2019). „РАЗОТКРИВАЊЕ СА МАРКОМ СТЕПАНОВИЋЕМ: 14.03.2019.Дарко Митровић”. Youtube (Подкест). Приступљено 11. 12. 2020. „Однос водитеља са власником радио станице 

Литература[уреди | уреди извор]