Зостер (музичка група)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Зостер је босанскохерцеговачка група из Мостара основана 2000. године. До сада су снимили 4 студијска албума.

Група настаје у јесен 2000. године на иницијативу Марија Кнезовића и Дражана Планинића као потреба да се нешто каже. Њима су се након годину дана придружили бубњар Горан Ребац и певачица Маријана Пејић, и њих четверо чине окосницу групе. Змајеви и Фломастери само су нека од имена које су мењали са сваким наступом.

Назив Зостер настаје након што је Марио преболовао херпес зостер, а дијагнозу му је очитовао велики фан групе, извесни др Мишко. Херпес зостер је вирус који живи у људском телу, а приликом пада имунитета, манифестује се на површини коже у виду осипа, који се временом шири, најчешће по раменима и око појаса. Зостер бенд је настао као последица пада имунитета друштва и као потреба да се нешто каже и учини.

Зостер сматра да је реге музика прикладна за ова трусна подручја у којима је доза агресивности чак и у музици превише. Група стога преноси поруке толеранције, мира, прогресивности и афирмације, љубави, а понекад и едукације.

Након првог албума Ојужило, Дражан Планинић напушта бенд и креће у другачије животне авантуре, а његово место у бенду заузима саксофониста Борис Гутић, који је био гост на албуму Ојужило. Иста екипа и данас је основна постава Зостера. [1]

У јануару 2015. објављују 4. студијски албум, Срце Узаврело.[2]

Референце[уреди]