Пређи на садржај

Зупчаста пумпа

С Википедије, слободне енциклопедије
Унутрашњост зупчасте пумпе
Најчешћа изведба зупчасте пумпе је са спољно озубљеним зупчаницима
Пумпа за уље из мотора скутера

Зупчаста пумпа је пумпа која ради на принципу покретања зупчаника. Састоји се од два зупчаника која су смештена у кућишту пумпе. Један зупчаник је погонски, и добија погон од погонског уређаја (најчешће електромотор), а други зупчаник је погоњен. Зупчаници су међусобно спрегнути, те се окрећу зависно један о другом. Размак између кућишта и врха озубљења је довољно велико да се зупчаници несметано окрећу у кућишту, да би се спречило струјање течности између кућишта и озубљења. Ово је једна од најчешће употребљаваних изведби пумпи, која има врло широку примену, посебно при пребацивању вискознијих течности.

Принцип рада

[уреди | уреди извор]

Претпоставимо да је на слици десно плави зупчаник погонски. Погонски уређај га врти у смеру казаљке на сату. својим окретањем он врти љубичасти, погонски зупчаник у обрнутом смеру, тј. обрнуто од казаљке на сату. Уколико се у простору на левој страни налази нека течност она ће ући и у простор између кућишта и зупчаника. Својим окретањем, зупчаници ће пребацити ту количину текућине на другу страну, одакле се неће моћи вратити,јер су зупчаници у спрегу у средини и течност туда неће моћи пролазити. На левој страни ће услед одузимања течности настати потпритисак, а на десној страни пумпе надпритисак.

Врсте зупчастих пумпи

[уреди | уреди извор]
Зупчаста пумпа с унутрашњим озубљењем

Уопштено говорећи, постоје два главна типа зупчастих пумпи, оба приказана на сликама, а то су:

- Пумпа с спољним озубљењем
- Пумпа с унутрашњим озубљењем

Први тип пумпе има спољно озубљење на оба зупчаника, а код другог типа, један има спољно, а други унутрашње озубљење. Осим по изведби, ова два типа се разликују и по количини флуида за коју се изводе. Тип зупчасте пумпе с спољним озубљењем се изводи за све количине флуида и све брзине обртања, од најмање, до највеће, док се пумпа с унутрашњим озубљењем изводи само за мање количине и мањи број окретаја.

Карактеристике

[уреди | уреди извор]

Зупчасте пумпе уопште одликује једноставност изведбе и поузданост у раду. Због малог броја делова нису подложне кваровима, осим у случајевима када служе за црпљење медија са абразивним нечистоћама. У том случају, може доћи до трошења кућишта и/или зупчаника, те повећања зазора између њих. То доводи до смањења капацитета пумпе, те, на крају, и до престанка рада. Због тог разлога, готово увек се на усисној страни зупчасте пумпе налази уграђен филтер.

Релативно су малих димензија, самоусисне су, могу радити на разним окретајима и са разним медијима, имају знатну висину домета (до 500 м). Највећа примена ових пумпи је за црпљење разних вискознијих течности као што је нафта, разне врсте уља,...Доток им је континуиран и равномјеран па се често употребљавају као пумпе уља код мотора с унутрашњим сагоревањем.

Материјал за зупчанике је челик за цементирање, а за кућиште Сиво гвожђе, те разне легуре.

Такође погледајте

[уреди | уреди извор]