Ибар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Координате: 43°43′39″N 20°44′58″E / 43.72750° СГШ; 20.74944° ИГД / 43.72750; 20.74944

Ибар
Стража над Ибром.jpg
Споменик српским ратницима који се налази на литици изнад Ибра
Опште информације
Дужина 276 km
Басен 13.059 km2
Пр. проток 110 m3s
Слив Црноморски
Пловност не
Водоток
Извор планина Хајла, 10 km од Рожаја
Ушће Западна Морава код Краљева
Географске карактеристике
Држава/е  Србија
 Црна Гора
Насеља Рожаје, Рибариће, Зубин Поток, Косовска Митровица, Звечан, Сочаница, Лепосавић, Лешак, Рашка, Краљево
Притоке Рашка, Студеница, Јошаница, Ситница

Ибар је река у источном делу Црне Горе и југозападном делу Србије, укупне дужине 276 km. Ибар је десна притока Западне Мораве. Смтра се да је име добила од баскијске речи за реку.[1] Извире на северној страни планине Хајла, а у Западну Мораву се улива код Краљева. Површина слива износи 13.059 km². Припада Црноморском сливу. Просечан проток на ушћу износи 110 m³/s што показује да река није пловна. Важније притоке Ибра су: Рашка и Студеница са леве, а Ситница, Јошаница и Рибница са десне стране. Већа насеља кроз која Ибар протиче су: Рожаје, Рибариће, Зубин Поток, Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић, Лешак, Рашка, Баљевац, Ушће, Богутовац, Матарушка Бања и Краљево.

На реци Ибар налази се 10 хидроелектрана. Преграђивањем реке настало је језеро Газиводе. Ибар је познат по многим брзацима и буковима. Ибарску долину одликују и друга природна богатства, као што су рудници каменог угља (рудници Ушће и Јарандо), магнезита (рудник Бела Стена), копаонички рудници олова, цинка и сребра.

Горњи ток[уреди]

Врело Ибра

Извире јаким врелом испод планине Хајла у источној Црној Гори, 10 km узводно од Рожаја. Тече источно кроз Ибарац, Рожаје, Радетину и Баћ. Код села Витковићи улази у Србију.

Средњи ток[уреди]

У правцу југа пролази кроз Газиводе, Зубин Поток, Угљаре, Зупче и Шипоље до Косовске Митровице. На 24 km узводно од Косовске Митровице на Ибру је изграђена брана висине 110 m, која је направила вештачко језеро Газиводе. У Косовској Митровици се у Ибар улива река Ситница, и одатле се Ибар окреће на север. Одатле Ибар иде углавном уским клисурама са изузетком нешто ширих котлина у околини Звечана, Лепосавића, Рашке и Баљевца. Посебан доживљај представља сплаварење Ибром од Лепосавића из села Горње Јариње до Рашке под називом Спуст Без Граница који окупља младе и љубитеље Ибра и Ибарске долине. Најпознатија прича о Ибру којим се описује ова лепа река је Живот једне реке дело Професорице Валентине Питулић којим се одсликава лепота Ибра. Средњи ток Ибра може се посматрати као подкопаоничко подручје јер Ибар управо пролази у подножју туристичког центра Копаоник, који је од Ибра удаљен 20 минута вожње. Ту је Ибар ископао природни пут између Косовске низије и остатка Србије. Ибарском долином пролази железничка пруга као и магистрала, која је по овој реци и добила име.

Доњи ток[уреди]

Ка северу пролази поред Рашке, Брвеника, Беле Стене, Баљевца, Ушћа, Богутовца, Матарушке Бање, Жиче и Краљева, и ту се улива у Западну Мораву.

Општина Рашка - река Ибар

Галерија[уреди]

Литература[уреди]

  • Караџић, В. (1970). Савремена илустрована енциклопедија географије, Београд.
  • Грчић, М. (2007). Географија за 3. разред гимназије, I издање, Beograd.
  • Лексикографског завода (1979). Општа енциклопедија хрватског, Загреб.
  • Monde Neuf (2007), Атлас света, 1. издање, Београд.
  • Мацура, Л. и С. (2005). Britannica concise encyclopedia, Београд
  • Издавачка кућа „Просвета” (1986). Мала енциклопедија Просвета, IV издање, Београд
  • Мала енциклопедија Просвета (3 изд.). Београд: Просвета. 1985. ISBN 978-86-07-00001-2. 
  • Марковић, Јован Ђ. (1990). Енциклопедијски географски лексикон Југославије. Сарајево: Свјетлост. ISBN 978-86-01-02651-3. 

Спољашње везе[уреди]

  1. ^ Тврђење професора Нике Зупанчића- http://infokraljevo.com/ibar/