Ибар

С Википедије, слободне енциклопедије
Датум измене: 23. август 2012. у 05:19; аутор: Autobot (разговор | доприноси) (Разне исправке)

Координате: 43° 43′ 39″ N 20° 44′ 58″ E / 43.72750° С; 20.74944° И / 43.72750; 20.74944

Ибар
Ibar reka.jpg
Ибар кроз долину јоргована
Датотека:Serbia West Morava basin.png
Слив Западне Мораве
Опште информације
Дужина276 km
Пр. проток110 ​m3s
Пловностне
Водоток
Изворпланина Хајла, 10 km од Рожаја
Географске карактеристике
Држава/еЦрна Гора, Србија
НасељаРожаје, Рибариће, Зубин Поток, Косовска Митровица, Звечан, Сочаница, Лепосавић, Лешак, Рашка, Краљево
ПритокеРашка, Студеница, Јошаница, Ситница
Река на Викимедијиној остави

Ибар је река у источном делу Црне Горе и југозападном делу Србије, укупне дужине 276 km. Ибар је десна притока Западне Мораве. Извире на северној страни планине Хајла, а у Западну Мораву се улива код Краљева. Површина слива износи 13.059 km². Припада Црноморском сливу. Просечан проток на ушћу износи 110 m³/s што показује да река није пловна. Важније притоке Ибра су: Рашка и Студеница са леве, а Ситница и Јошаница са десне стране. Већа насеља кроз која Ибар протиче су: Рожаје, Рибариће, Зубин Поток, Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић, Лешак, Рашка, Баљевац, Ушће, Богутовац, Матарушка Бања и Краљево.

На реци Ибар налази се 10 хидроелектрана. Преграђивањем реке наста је језеро Газиводе. Ибар је познат по многим брзацима и буковима. Ибарску долину одликују и друга природна богатства, као што су рудници каменог угља (рудници Ушће и Јарандо), магнезита (рудник Бела Стена), копаонички рудници олова, цинка и сребра.

Горњи ток

Врело Ибра

Извире јаким врелом испод планине Хајла у источној Црној Гори, 10 km узводно од Рожаја. Тече источно кроз Ибарац, Рожаје, Радетину и Баћ. Код села Витковићи улази у Косово.

Средњи ток

У правцу југа пролази кроз Газиводе, Зубин Поток, Угљар, Зупче и Шипуље до Косовске Митровице. На 24 km узводно од Косовске Митровице на Ибру је изграђена брана висине 110 m, која је направила вештачко језеро Газиводе. У Косовској Митровици се у Ибар улива река Ситница, и одатле се Ибар окреће на север. Одатле Ибар иде углавном уским клисурама са изузетком нешто ширих котлина у околини Звечана, Лепосавића, Рашке и Баљевца. Тече кроз Звечан, Слатину, Сочаницу, Лепосавић, Дрен и Лешак до села Доње Јариље. Ту је Ибар ископао природни пут између Косовске низије и остатка Србије. Ту пролази железничка пруга као и магистрала, која је по овој реци и добила име.

Доњи ток

Ка северу пролази поред Рашке, Брвеника, Беле Стене, Баљевца, Ушћа, Богутовца, Матарушке Бање, Жиче и Краљева, и ту се улива у Западну Мораву.

Галерија

Литература

  • Караџић, В. (1970). Савремена илустрована енциклопедија географије, Београд.
  • Грчић, М. (2007). Географија за 3. разред гимназије, I издање, Beograd.
  • Лексикографског завода (1979). Општа енциклопедија хрватског, Загреб.
  • Monde Neuf (2007), Атлас света, 1. издање, Београд.
  • Мацура,Л. и С. (2005). Britannica concise encyclopedia, Београд
  • Издавачка кућа " Просвета" (1986). Општа енциклопедија, IV издање, Београд

Спољашње везе