Иван Јовановић (професор)

С Википедије, слободне енциклопедије
Иван Јовановић
Лични подаци
Датум рођења(1932-10-17)17. октобар 1932.
Место рођењаНиш,  Краљевина Југославија
Датум смрти14. новембар 2017.(2017-11-14) (85 год.)
Место смртиНиш,  Србија
Пребивалиште Краљевина Југославија
 СФРЈ
 Србија
ОбразовањеФилозофски факултет, студијска група за физичку културу у Нишу
Научни рад
ПољеКинезиологија
ИнституцијаУниверзитет у Нишу

Иван Јовановић (Ниш, 17. октобар 1932 — 14. новембар 2017, Ниш) био је научни радник, професор у области спорта и физичке културе, редовни професор кошарке на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, активни спортиста, кандидат за кошаркашког репрезентативца Југославије, у КК Партизан из Београда активни играч кошарке (1948—1955) и тренер јуниорског тима и женске екипе (1955—1959). У статусу пензионера у Нишу, повремено је обављао рецензије научних радова из кошарке.

Живот и каријера[уреди | уреди извор]

Иван Јовановић, рођен је 17. октобар 1932. у Нишу, у чиновничкој породици, од оца Јована (1884—1947) родом из Ниша и Мајке Иконије (1911—1950), девојачко Стојановић, родом из Крагујевца.

Фискултурну школу похађао је од 1948—1951. у Новом Саду. Стручни испит за звање стручног учитеља положио је 1964. године пред испитном комисијом Техничке школе „Никола Тесла” у Нишу,

Високу школу за физичко васпитање, коју је уписао школске 1953/54, завршио је у Београду 1970. године.

Звање магистра у области спорта и физичке културе из подручја кинезиологије стеко је након последипломским студија на Факултету физичке културе Загребачког свеучичилишта, од 1974. до 1979, када је након одбране магистарског рада под називом Разлика у неким антропометриским и моторичким димензијама између ученика школа за квалификоване раднике и гимназије, под менторством др Милоја Габријелића.[1]

Докторске студије из уже научне области кинезиологије започео је на Факултету за физичку културу Универзитета у Загребу, 1983. године, под називом Примена таксонских алгоритама у анализи структуре малих група, али је због низа друштвених и приватних околности није окончао.[2]

Професионална каријера[уреди | уреди извор]

Иван Јовановић је свој радни век започео као наставник физичког васпитања у Школском центру за образовање кадрова у индустрији и привреди „Филип Кљајић” у Нишу (1961—1972). Потом је од 1972—1975. радио као изабрани предавач за физичко васпитање у Центру за физичку културу Унуверзитета у Нишу.

Од 1979. године радио је као предавач за физичко васпитање на Грађевинском факултету Универзитета у Нишу, где је 1979. изабран и у звање Вишег предавача.

Године 1980. изабран је за Вишег предавача на Факултету физичке културе у Нишу и управника Центра Универзитета у Нишу за питања научно-истраживачког рада из области физичке културе.

На Грађевинском факултету из Ниша Иван Јовановић изабран је прво за доцента за предмет кошарка, а 1. јануара 1990. именован 1990. године, за ванредног професора, и потом 1994. и за редовног професора, на студијској групи за физичку културу при Филозофском факултету у Нишу, за предмет кошарка.

Иван Јовановић је на Универзитету у Нишу учествовао у реализацији бројних научноистраживачких пројеката од ширег значаја, од којих су готово сви презентовани на научним скуповима из области антропологије, физичке културе и информатике.

Као гостујући професор, држао је наставу у Новом Саду, Скопљу, Приштини и Бања Луци.

Иван Јовановић је за свој рад више пута похваљиван и награђиван.

Спортска каријера[уреди | уреди извор]

Кошаркашка екипа Партизана из Београда (1952/1953), стоје Борислав Станковић, Иван Јовановић, Мирко Марјановић (други, трећи и четврти слева), чуче Радомир Шапер и Чеда Стојановић (други и трећи слева)

Као студент физичке културе Иван Јовановић се интензивно бавио спортом. Био је врхунски спортиста у кошарци, кандидат за репрезентативац СФР Југославије у кошарци и члан кошаркашке екипе К. К. „Партизан“ из Београда од 1948 до 1959. године.

У екипи КК Партизан из Београда, Иван Јовановић играо је са великанима Српске кошарке: Бориславом Станковићем, Радомиром Шапером, Мирком Марјановићем, Чедом Стојановићем и другима.

У спортском друштву „Партизан” из Београда Иван Јовановић је, од 1955. до 1959. године, био тренер јуниорског кошаркашког тима и женске кошаркашке екипе.

Године 1965. након што је стакао звање савезног судије у кошарци, обављао је дужност кошаркашког судије у свим нивоима такмичења у бившој СФР Југославији. Године 1981. изабран је и за председника судијске организације Кошаркашког савеза Србије.

У спорту је стекао звање тренера првог разреда за кошарку и одбојку.

Лични живот[уреди | уреди извор]

Иван Јовановић са сином Миланом двоструким светским прваком у професионалном стронгману.

У заслужену пензију Иван је послат 17. октобра 1997, са навршених 65 година живота. Пензионерске дане проводио је у Нишу, али и као пензионер повремено је обављао рецензије научних радова из кошарке, својим колегама, а био је и уводничар у неколико часописа из информатике.

Иван Јовановић је отац четворо деце, ћерке Драгане (1962), професорке на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу и три сина, Марјана Јовановића (1957), Јована Јовановића (1958) и Милана „Стронгман” Јовановића (1970), професионалног спортисту у стронгману (десетоструког првака Србије и двоструког првак света у професионалном стронгману.[3])

Преминуо је у Нишу 14. новембра 2017. године у 85 години живота.

Дело[уреди | уреди извор]

Иван Јовановић се у свом научноистраживачком раду претежно бавио темама из области кинезиологије (науке о кретању), и у оквиру ове дисциплине изучавао;

  • кинезиолошку рекреацију — са темељним циљевима усмереним на очување здравља организма, социјализацију, осмишљавање слободног времена, постизања осећаја задовољства, а без тежње достизања максималних моторичких достигнућа, са последичном такмичарском или економском добити.
  • кинезиолошку едукацију — систематско телесно вежбање са циљем систематског подстицања развоја основних моторичких знања и способности („телесног образовања” у школи, факултету, војсци)
  • кинезиологију спорта — са тежњом достизања максималних моторичких достигнућа, и потенцијалном такмичарском и/или економском добити.[4]

У свим тим Јовановићевим истраживањима, глобални циљ био је изградња програмских производа који би омогућили једноставну и ефикасну анализу структуре кинезиолошких група, као непосредног одговора на програмирање тренинга, наставе и рекреативне активности.

Библиографија[уреди | уреди извор]

1977.
  • Utvrđivanje i merenje uticaja aktivnosti iz fizičke kulture na psihosomatski status studenata Univerziteta u Nišu u okviru redovne nastave i slobodnih aktivnosti. Centar Univerziteta u Nišu za pitanja nastave i naučnoistraživačkog rada iz oblasti fizičke kulture, Niš.
1978.
  • Aplikacije diskriminativne analize kod izbora sportske aktivnosti u oblasti edukacije studenata. Međunarodni simpozijum „Informatika 78”, Bled.
1980.
  • Određivanje položaja nastavnih grupa studentkinja definisanih izborom sportskih aktivnosti primenom multivarijantnih faktorskih procedura. Zbornik radova Građevinskog fakulteta u Nišu, br. 1, Niš.
  • Kanoničke relacije između motoričkih i morfoloških dimenzija studentkinja u SFRJ. Kineziologija, Vol. 10, br. 1-2, pp. 5-11, Zagreb.
1981.
  • Kanonički diskriminativni model u funkciji objašnjavanja specifičnosti sportskih aktivnosti studenata SFRJ u multivarijantnom antropološkom prostoru, Fizička kultura, br. 5. Beograd.
1988.
  • Mogućnost eksplikacije situaciono-motoričke preciznosti ubacivanja lopte u koš pomoću situaciono-motoričke preciznosti dodavanja. Zbornik radova, Filozofski fakultet u Nišu, NNG za fizičku kulturu, Niš.
  • Usmena predavanja na poslediplomskim studijama, FFK Niš.1996.
1990
  • Razlike u situaciono-motoričkoj preciznosti dodavanja i ubacivanja lopte u koš između pionirki i pionira nakon parcijalizacije morfoloških karakteristika, Zbornik referatov IV Kongresa sportskih pedagoga Jugoslavije i I Međunarodnog simpozijuma „Sport of the young”, Bled.
1991.
  • Latentna struktura situaciono-motoričkog prostora preciznosti ubacivanja lopte u koš kod kvalitetnih košarkaša, Naučno praktičeska konferencija, Veliko Trnovo, Bugarska.
1992
  • Faktorska struktura situacione preciznosti ubacivanja lopte u koš. Zbornik radova br. 2, Filozofski fakultet u Nišu, SG za fizičku kulturu, Niš.
  • Faktorska struktura SMS Preciznost ubacivanja, FIS Kominikacije - Zbornik radova br. 2, Niš.
  • Faktorska struktura testova situacione preciznosti ubacivanja lopte u koš, Simpozijum sa međunarodnim učešćem „FIS Komunikacije 93”, Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Nišu, br. 2, pp. 15-26, Niš.
  • Razlike između grupa studenata opredeljenih za razne sportove, Simpozijum sa međunarodnim učešćem „FIS Komunikacije 93”, Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Nišu, br. 2,pp. 69-82, Niš.
1993.
  • Merni instrumenti za preciznost dodavanja u košarci u funkciji optimizacije na stručnom nivou, Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Nišu, br. 3, Niš.
  • Metrijske karakteristike testova za procenu efikasnosti prenošenja lopte vođenjem (driblingom) u košarci. FIS Kominikacije, Zbornik radova br. 3, Niš.
  • Metrijske karakteristike testova, SMS Preciznost ubacivanja, FIS Kominikacije, Zbornik radova br. 3, Niš.
  • Pouzdanost kompozitnih testova primarnih situaciono-motoričkih sposobnosti preciznosti u košarci. Simpozijum sa međunarodnim učešćem "FIS Komunikacije 93", Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Nišu, br. 3,pp. 77-87 Niš.
  • Razliki v situacionno-motornata preciznost pri str. elba v koša meždu izjveni basketbolistki i basketbolisti. sipostaveno s longitudinalnite antropometrični pokazateli. Meždunarodna naučna konferencija „Humanizirane na pedagogičeskij proces” Jugozapaden universitet "Neofil Rilski", Sbornik s materiali. str. 241-242, Blagoevgrad,
1994.
  • The metric characteristics of tests of the situational-motoric abilities for manipulation with the ball in basketball. National Sports Academy, International Scientific Conference, Sofia.
  • Faktorska struktura SMS Preciznost dodavanja, FIS Kominikacije - Zbornik radova 4, Niš.
  • Činioci od kojih zavisi plasman reprezentacija na prvenstvu Evrope u košarci u Atini 1995 godine, Simpozijum sa međunarodnim učešćem "FIS Komunikacije 94", Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Nišu, broj 5, pp. 149-151, Niš.
  • Faktorska struktura SMS Manipulisanje loptom, FIS Kominikacije, Niš.
  • Faktorska struktura SMS Preciznost dodavanja, FIS Kominikacije - Zbornik radova 4, Niš.
  • Košarka - Teorija i metodika, (Udžbenik strana 179), Filozofski fakultet u Nišu, SG Fizička kultura, Niš.
  • Košarka - Teorija i metodika, Filozofski fakultet, SG za fizičku kulturu, Niš.
  • Košarka-Torija i metodika, Filozofski fakultet, SG za fizička kultura, Niš.
  • Merni instrumenti za preciznost dodavanja u košarci u funkciji optimizacije komunikacija na str. učnom nivou, Simpozijum sa međunarodnim učešćem "FIS Komunikacije 93", Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Nišu, broj 4, str. 26-33, Niš.
  • Metrijske karakteristike testova za procenu efikasnosti prenošenja lopte vođenjem (driblingom) u košarci. Simpozijum sa međunarodnim učešćem "FIS KOMUNIKACIJE 94", Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Nišu, broj 5, str. 26-33, Niš.
  • Metrijske karakteristike testova, SMS Kretanje sa loptom, FIS Kominikacije- Zbornik radova 4, Niš.
  • Relacije između pobeda i elemenata oficijelne evidencije (statistike) na košarkaškim utakmicama saveznih liga. Simpozijum sa međunarodnim učešćem „FIS Komunikacije '94”. Niš.
  • Činioci od kojih zavisi plasman reprezentacija na prvenstvu Evrope u košarci u Atini 1995 godine, Simpozijum sa međunarodnim učešćem "FIS Komunikacije 94", Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Nišu, SG za fizičku kulturu, broj 5, pp. 149-151, Niš.
  • Metrijske karakteristike testova, SMS Manipulisanje loptom, Sofija.
  • Metrijske karakteristike testova, SMS Preciznost dodavanja, Komatini,
  • Relacije testova za preciznost dodavanja i ubacivanja u kanoničkom prostoru, Sbornik na materiali ot Meždunarodna naučna konferencija Metodiko-biologičeski aspekti na fizičesko vÍzpitanie, Universitetsko izdavatelstvo “Sv, Sv, Kiril i Metodiy”, pp. 211-214, Veliko Trnovo,
  • Činioci od kojih zavisi plasman reprezentacija na prvenstvu Evrope u košarci u Atini 1995 godine, Simpozijum sa međunarodnim učešćem "FIS Komunikacije 94", Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Nišu, SG za fizičku kulturu, broj 5, pp. 149-151, Niš.
  • Jovanović, I. & B. Ilić (1994): Relacije između pobeda i elemenata oficijelne evidencije (statistike) na košarkaškim utakmicama saveznih liga. Simpozijum sa međunarodnim učešćem „FIS Komunikacije '94”. Niš.
1996.
  • Muška košarkaška reprezentacija Jugoslavije od Atine '95 do Atlante '96. Zbornik radova, Filozofski fakultet u Nišu, SG za fizičku kulturu, Niš.
  • Savremeni pristup procesu treninga najmlađih igrača košarke, Fakultet fizičke kulture u Beogradu, Godišnjak 8 - stručno informativni glasnik, str. 178-185, Beograd.
  • Uticaj bazičnih motoričkih sposobnosti na ubacivanje lopte u koš "za tri poena", Simpozijum sa međunarodnim učešćem "Aranđelovac ’96 ", Sveska VII. pp. 225-230, Novi Sad.
  • Usmena predavanja na poslediplomskim studijama, FFK Niš.
1998.
  • Jovanović, I., B. Madić, D. Jovanović, (1998): Procedura podele učenika na tri subeksperimentalne grupe pomoću rezultata na motoričkim testovima baterije EUROFIT, Zbornik radova „FIS Komunikacije’98”, Niš.
2001.
  • Jovanović, I. & V. Cvetkov (2001): Zavisnost plasmana reprezentacuja od elemenata oficijelne evidencije na prvenstvu Evrope u košarci za seniore u Istambulu 2001. Fakultet fizičke kulture u Nišu, Simpozijum sa međunarodnim učešćem FIS Komunikacije, Niš.
  • Jovanović-Golubović, D. (2001): Povezanost plasmana reprezentacuja na Eurobasketu za seniorke u Francuskoj 2001. sa elementima oficijelne statistike. Fakultet fizičke kulture u Nišu, Simpozijum sa međunarodnim učešćem FIS Komunikacije, Niš.
  • Jovanović-Golubović, D. & Jovanović, I. (2002): Razlike između grupa vrhunskih evropskih košarkaša i košarkašica determinisana zvaničnom statistikom, Zbornik radova, Fakultet fizičke kulture u Nišu, Niš.
  • Jovanović, I. & Cvetkov V. (2001): Zavisnost plasmana reprezentacuja od elemenata oficijelne evidencije na prvenstvu Evrope u košarci za seniore u Istambulu 2001. Fakultet fizičke kulture u Nišu, Simpozijum sa međunarodnim učešćem „FIS Komunikacije”, Niš.
2002.
  • Jovanović-Golubović, D., Jovanović, I. (2002): Razlike između grupa vrhunskih evropskih košarkaša i košarkašica determinisana zvaničnom statistikom Zbornik radova, Filozofski Fakultet fizičke kulture u Nišu, Niš.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Иван Јовановић, Разлика у неким антропометриским и моторичким димензијама између ученика школа за квалификоване раднике и гимназије, магистарски рад, Факултет физичке културе Свеучилишта у Загребу (1979).
  2. ^ Решење о приступању и стицању права на израду докторске дисертације Ивану Јовановићу, Факултета физичке културе Свеучилишта у Загребу, бр 01-4548/3-1982, Документ се чува у архиви Ивана Јовановића и Свеучилишта у Загребу
  3. ^ Welcome to Strongbench.com!. Архивирано из оригинала 25. 09. 2015. г. Приступљено 10. 10. 2015. 
  4. ^ Jovanović-Golubović, D., Jovanović, I. (2002): Razlike između grupa vrhunskih evropskih košarkaša i košarkašica determinisana zvaničnom statistikom Zbornik radova, Filozofski Fakultet fizičke kulture u Nišu, Niš.