Иво Фабрис

С Википедије, слободне енциклопедије
Иво Фабрис
Личне информације
РепрезентацијаЈугославије
Држављанствојугословенско
Датум рођења(1910-03-12)12. март 1910.(111 год.)
Спортске информације
СпортВеслање
КлубВК Гусар Сплит
Освојене медаље
Представљајући Југославија Југославију
Веслање
Европско првенство
Златна медаља — прво место 1932. Београд осмерац
Бронзана медаља — треће место 1934. Луцерн четверац +

Иво Фабрис ( 12. март 1910 — непознато) био је југословенски репрезентативац у веслању учесник Летњих олимпијских игара 1936. у Берлину. Веслао је у свим дисциплинама које су имале кормилара.. Био је члан ВК Гусар из Сплита.

Спортски резултати[уреди | уреди извор]

Први велики успех на репрезентативном нивоу постигао је на Европском првенству 1932., одржаном у Београду. кад је је са веслачима сплитског Гусара освојио златну медаљу и постао европски првак. Осмерац је веслао у саставу: Бруно Марасовић, Лука Марасовић, Јаков Тирони, Петар Кукоч, Јуре Мрдуљаш, Елко Мрдуљаш, Фабрис, Вјекослав Рафаели и кормилар Мирослав Краљевић. [1]

Две године касније на Европском првенству 1934. у Луцерну, Иво Фабрис весла у Гусаровом четверцу с кормиларом у саставу: Фабрис, Марио Перибонио, Елко Мрдуљаш, Словко Алујевић и кормилар Миле Алујевић и поново осваја медаљу, овог пута бронзану.

У истом саставу Гусаров четверац с кормиларом учествије на Европском првенству 1935. у Берлину, и завршава на 4. месту.

Врхунац каријере било је учешће на Летњим олимпијским играма 1936. у Берлину. Такмичио се у двојвцу са кормиларом у саставу Иво Фабрис, Елко Мердуљаш и корммилар Лино Љубичић. У финалу су заузели шесто место.


Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везее[уреди | уреди извор]