Игор Миторај

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Игор Миторај
Igor Mitoraj (15434967636).jpg
Датум рођења(1944-03-26)26. март 1944.
Место рођењаЕдеран
 Немачка
Датум смрти6. октобар 2014.(2014-10-06) (70 год.)
Место смртиПариз
 Француска
Лумијерови хероји. Мермер из Караре. Игор Миторај.1986.

Игор Миторај (пољ. Igor Mitoraj) је пољски уметник рођен 1944. године у Едерану, у Немачкој.

Студирао је сликарство у Кракову, на Краковској академији уметности (пољ. Akademia Sztuk Pięknych w Krakowie) у класи професора Тадеуша Кантора (пољ. Tadeusz Kantor). Након што је дипломирао, излагао је на неколико заједничких изложби, да би 1967. године одржао прву самосталну изложбу у галерији Музеја историје града Кракова (пољ. Muzeum Historyczne Miasta Krakowa) у Пољској. Године 1968. преселио се у Париз ради наставка студија.

Ускоро га је опчинила уметност и култура Латинске Америке, те је провео целу годину сликајући и путујући по Мексику. Након тог искуства, одлучује се да пређе на скулптуру.

У Париз се вратио 1974. године и две године касније одржао је другу велику самосталну изложбу у галерији Ла Ун (франц. La Hune) која је укључивала и неке скулптуре. Успех ове изложбе натерао је Миторај да схвати да је он пре свега вајар.

Прво је радио у теракоти и бронзи, међутим након пута у Карару (итал. Carrara) 1979. године почео је да користи мермер као основни материјал. Од 1983. године, ради у свом атељеу у Пијетрасанти.

Дело[уреди | уреди извор]

Стил Игора Митораја вуче јаке корене из класичне традиције са фокусом на добро извајани торзо. Међутим, Миторај такође уводи постмодернистички заокрет са оштећеним и недовршеним удовима, наглашавајући тако оштећеност правих класичних скулптура.


Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]