Игор Павличић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Игор Павличић
Igor Pavličić Crop.jpg
Игор Павличић
Биографија
Датум рођења (1970-10-15)15. октобар 1970.(47 год.)
Место рођења Београд
СФРЈ
Универзитет Универзитет у Новом Саду
Политичка
партија
Демократска странка
Градоначелник Новог Сада
16. јун 2008. — 12. септембар 2012.
Избори 2008.
Претходник Маја Гојковић
Наследник Милош Вучевић

Игор Павличић (Београд, 15. октобар 1970) је српски адвокат, политичар и бивши градоначелник Новог Сада.[1]

Биографија[уреди]

Игор Павличић рођен је 1970. године у Београду. Основну школу је похађао у Новом Саду, а потом је завршио Карловачку гимназију и дипломирао на Правном факултету у Новом Саду 1995. године. Правосудни испит положио је 1997. године. Адвокатуром се бави од 1998. године у својој приватној адвокатској фирми. Усавршавао се у области заступања пред европским судом за људска права и објавио више стручних текстова. Ожењен је Наташом, с којом има троје деце - Софију, Бориса и Јована. Тренирао је атлетику као члан Атлетског клуба „Војводина“, а касније је прошао све селекције Кошаркашког клуба Војводина. Говори енглески језик.

Политичко деловање[уреди]

Игор Павличић са Борисом Тадићем и Милутином Мркоњићем приликом обиласка градлишта новог Жежељевог моста.

За председник Градског одбора Демократске странке у Новом Саду, Игор Павличић је изабран на непосредним изборима унутар странке на локалном нивоу одржаним 9. јуна 2006. године. Маја 2008. изабран је за посланика у Скупштини АП Војводине, на листи „За европску Војводину - Борис Тадић“, а 16. јуна долази на дужност градоначелника Новог Сада. 11. октобра исте године је, на ванредним изборима у странци на локалном нивоу, поново изабран за председника Градског одбора Демократске странке.

Агенција за борбу против корупције је у јануару 2012. године поднела кривичну пријаву против Павличића и чланова Градског већа Новог Сада у којој се наводи да су оптужени злоупотребама положаја нанели вишемилионску штету ауто-транспортном предузећу „Војводина".[2]

Више јавно тужилаштво у Новом Саду одбацило је кривичну пријаву Агенције за борбу против корупције против градоначелника Игора Павличића и још 12 чланова Градског већа Новог Сада. Тужилаштво је навело да је након провере свих навода утврдило да у радњама пријављених нема елемената злоупотребе службеног положаја из кривичне пријаве Агенције за борбу против корупције нити било ког другог кривичног дела за које се гоњење предузима по службеној дужности. (Бета | 7. 2. 2012.)

Члан је Председништва Демократске странке.

Референце[уреди]

  1. RTS :: Nova vlast u Novom Sadu, Приступљено 5. 4. 2013.
  2. „Павличић одбацује оптужбе”. РТС. Нови Сад. 26. 1. 2012. 


Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Маја Гојковић
Градоначелници Новог Сада
Наследник:
Милош Вучевић