Играчка конзола

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Неколико играчких конзола

Играчка конзола (конзола за игру) је специјализовани рачунар пре свега намењена за играње рачунарских игара. Произвођачи обично теже за тим да конзоле буду што једноставније за употребу. На пример, на конзолу се може прикључити обичан телевизор који ће служити као монитор.

У последње време су играчке конзоле мултимедијалне машине преко којих се може повезати и на интернет, слушати музика и гледати филмове.

Међу конзолима тренутно доминирају јапански PlayStation 3. На другом месту је Мајкрософтов Xbox 360 и Nintendo Wii. Постоје и мале играчке конзоле величине длана, као на пример Nintendo 3DS и PlayStation Vita.

Разлике између игара конзола и рачунарских игара[уреди]

Игре играчких конзола се разликују од рачунарских игара на тај начин што произвођачи конзола добибају одређену своту новца за сваку продату игру. Такође, произвођачи често контролишу квалитет и садржај игре, док рачунарске игре може да програмира и производи било ко без дозволе. Такав сценарио одржава сложније тржиште и доприноси профилацији самих играчких конзола.

Историја[уреди]

Играчке конзоле су се први пут на тржишту појавиле 1967. u САД и до дан-данас су веома популарне. Прве конзоле су обично биле конструкције које су имале једну или мањи број игара преко силиконских меморијских чипова. Конзоле су доживеле прави бум 1972. појавом игре Pong коју је на тржиште пустила америчка произвођачка кућа Atari, која је такође конструисала прву конзолу са измењивим силиконским меморијским касетама VCS 2600, 1977. године.

Генерације играчких конзола[уреди]

Прва генерација (1966—1977)[уреди]

Друга генерација („8-битна“, 1977—1983)[уреди]

Трећа генерација („8-битна“, 1983—1990)[уреди]

Сега СГ-1000 (1983)

Четврта генерација („16-битна“, почетком 1990-их)[уреди]

Пета генерација („32/64-битна“, крајем 1990-их)[уреди]

(Конзоле са 3-Д графиком и ЦД-РОМ јединицама)

Шеста генерација (почетком 2000-их)[уреди]

Седма генерација (2006-)[уреди]

Осма генерација (2013-)[уреди]

Најпродаваније играчке конзоле[уреди]

(Подаци из јуна 2004)

Спољашње везе[уреди]