Игра престола (1. сезона)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Игра престола (сезона 1)
Game of Thrones Season 1.jpg
Држава  САД
Мрежа Ејч-Би-Оу
Премијерно приказивање 17. април 2011. — 19. јун 2011.
Број епизода 10
Следећа сезона Сезона 2

Прва сезона фантазијске драме Игра престола (енгл. Game of Thrones) премијерно је приказана на ХБО-у 17. априла 2011. године у Сједињеним Америчким Државама, а задња 19. јуна 2011. Састоји се од десет епизода, свака по приближно 55 минута. Серија се заснива на књизи Игра престола, првом роману у серијалу Песма леда и ватре аутора Џорџа Р. Р. Мартина, адаптираног за телевизију од Дејвида Бениофа и Д. Б. Вајса. ХБО је наредио телевизијског пилота у новембру 2008. Снимање је почело наредне године. Међутим, сматрало се да је незадовољавајућа, али касније је поново усвојена. У марту 2010, ХБО је наредио прву сезону, која је почела снимати у јулу 2010, првенствено у Белфасту, Северна Ирска, с додатним снимањем на Малти.

Прича се одвија у свету маште, првенствено на континенту званом Вестерос, и са једном која се одвија на другом континенту на истоку познатом као Есос. Као и роман, сезона се у почетку фокусира на породицу племића Едарда "Неда" Старка (Шон Бин), од кога се тражи да постане краљева десница (главни саветник) свом краљу и дугогодишњем пријатељу Роберту Баратиону (Марк Еди). Нед мора да сазна ко је убио свог претходника, Џона Ерина (Џон Стандинг), док је покушавао да заштити своју породицу од ривала куће Ланистера. Он открива мрачне тајне о Ланистерима које је његов претходник знао и погинуо покушавајући да их разоткрије. У међувремену, у Есосу, прогнани Висерис Таргарјен (Хари Лојд), син бившег краља, верује да још увијек има право на трон.

Игра престола садржи велики број амблема, као и глумце као што су Шон Бин, Марк Еди, Питер Динклиџ, Николај Костер-Волдо, Лина Хиди, Мишел Ферли и Ијан Глен. Новији глумци су узети као млађа генерација ликова, као што су Емилија Кларк, Ричард Маден, Кит Харингтон, Мејси Вилијамс, Софи Тернер, Алфи Ален и Џејсон Момоа.

Прва сезона је освојила два од тринаест Емми награда за које је номинована, а Питер Динклиџ је освојио награду за најбољег споредног глумца у драмској серији. Такође је номинован за најбољу драмску серију. Гледаност у Сједињеним Америчким Државама порасла је за око 33% током сезоне, са 2,2 милиона на више од 3 милиона до финала.

Епизоде[уреди]

Игра престола (епизоде сезоне 1)
Бр. еп.
(укупно)
Бр. еп.
(у сезони)
Наслов Режисер Сценариста Премијера Гледаност у САД
(милиони)
11Зима долазиТим Ван ПатенДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс17. април 2011 (2011-04-17).2.22[1]
У Седам краљевстава Вестероса, војник древног реда Ноћне страже преживио је напад наднаравних створења познатих као Бели ходачи, за које се до сада мислили да су митски. Он покушава да напусти наредбу, али је заробљен и послан у замак Зимоврел, којим влада Едард "Нед" Старк, управник Севера, који декапитује војника због дезертерства. У Краљевој луци, главном граду, Џон Ерин, краљева десница, умире под мистериозним околностима. Краљ Роберт Баратион, Недов дугогодишњи пријатељ, путује у Зимоврел како би му понудио положај и предложио брак између његовог прворођеног сина Џофрија и Недове старије кћерке Сансе. Недова супруга Кетлин добија писмо од своје сестре Лисе, удовице Џона Ерина, у којој каже да је побегла из Краљеве луке и да је Џона убила породица Ланистер, краљица Серсеи. Кетлин спаљује писмо и говори Неду о томе, верујући да Ланистери планирају и против Роберта. Недов десетогодишњи син, Брендон, пење се на торањ, гдје сведочи како Серсеи има секс са братом близанцем, Џејмијом, који га затим гура кроз прозор с фаталне висине. У међувремену, преко уског мора у Есосу, прогнани принц Висерис Таргарјен склапа уговор с вођом дотракија Кал Дрогом, који се жени за Висерисову млађу сестру Денерис, у замену за пружање војске Висерису да освоји Вестерос и поврати Гвоздени трон.
22Краљев путТим Ван ПатенДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс24. април 2011 (2011-04-24).2.20[2]
Након што је прихватио своју нову улогу краљеве деснице, Нед напушта Зимоврел са својим кћерима Сансом и Арјом, док Кетлин остаје са Бреном. Несвесни Брен је нападнут од стране убице, али га његов вук спашава. Кетлин одлучује да оде у Краљеву луку и каже Неду о покушају и сумњи да су Ланистери умешани. Џон Снежи, Недов незаконит син, креће на север да се придружи братству Ноћне страже, заштитнику Зида који чувају Беле ходаче и дивљане од уласка у цивилизовани Вестерос. Као поклон за растанак, Џон је Арји дао танак мач који касније назива "Игла". Тирион Ланистер, Серсијев брат, одлучио је да се одрекне путовања на југ са својом породицом и уместо тога прати Џонову пратњу до Зида. Када Џофри прети Арји и њеној пријатељици, Арјин је вук брани, изазивајући сукоб између Старка и Ланистера. Да би се разрешио сукоб, Серсеи захтева да Роберт нареди Неду да погуби Арјиног вука, али како га је Арја послала, да би га спасила од одмазде, Сансин вук је убијен уместо њега. У Зимоврелу, Брендон се буди из несвести. У међувремену, Денерис фокусира своју пажњу на учење како да задовољи Дрога.
33Господар СноуБрајан КиркДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс1. мај 2011 (2011-05-01).2.44[3]
Нед се придружује краљевом малом већу у Краљевој луци, главном граду Седам краљевстава, и сазнаје колико се лоше управља Вестеросом. Кетлин покушава да тајно упозори свог мужа, али је пресреће стари пријатељ, саветник Питер „Малопрстић” Бејлиш. Брен сазнаје да више никада неће ходати. Он се не сећа догађаја који су довели до његовог пада. Џон се бори да се прилагоди животу на Зиду, док тренира са низом рођака који нису импресионирани његовом крвном линијом. Господар заповедник Мормонт тражи од Тириона да моли краља да пошаље још људи у ноћну стражу. Денерис сазнаје да је трудна и почиње да се супротставља Висерису.
44Богаљи, копила и сломљене ствариБрајан КиркБрајан Когман8. мај 2011 (2011-05-08).2.45[4]
Тирион прави модификације седла за Брена које ће омогућити параплегичном дечаку да јаше. Нед трага за траговима необјашњиве смрти свог ментора и претходника Џона Ерина и, у том процесу, открива незаконитог сина краља Роберта. Роберт и његови гости сведоче турниру у част Неду. Џон предузима мере да заштити Самвела Тарлија, неугодног дечка без пријатеља, од злоупотребе ноћног чувара. Фрустрирани Висерис се сукобио са његовом новооснованом сестром. Санса сања о животу као краљица, док Арја предвиђа далеко другачију будућност. На случајном сусрету у гостионици поред пута, Кетлин окупља савезнике свога оца и Тирион је ухапшен због уроте да убије њеног сина.
55Вук и лавБрајан КиркДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс15. мај 2011 (2011-05-15).2.58[5]
Нед одбија да учествује у Робертовом плану да убије трудну Денерис Таргеријан и поднесе оставку као Робертова десница. Кетлин и Тирион (којег је преузела као свог затвореника) стижу у кућу своје сестре Лисе у Ир. Вест о Тирионовом хватању досеже у Краљеву луку, где Џејми Ланистер, брат близанца краљице, тражи одговоре од Неда. Осветнички Џејми наређује Недове људе да убијају Неда док Џејмијев човек не убоде Неда у ногу иза себе, остављајући га рањеним.
66Златна крунаДанијел МајнаханДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс22. мај 2011 (2011-05-22).2.44[6]
Роберт поново именује Неда као десницу и задужује га за вођење послова док се Роберт не врати из лова. Сељани из Брзоречја стижу у жељезну собу са вестима о злочинима које су починили пљачкаши, које је предводио Грегор Клегејн, Ланистеров службеник. Нед је на смрт осудио Грегора и послао поруку Тивину Ланистеру, позивајући га на суђење. Нед одлучи да пошаље Сансу (сада помирену са Џофријем) и Арју назад у Зимоврел. Нед открива да Џофри и његова браћа и сестре нису Робертова биолошка деца. Брен, док тестира ново седло, нападнут је од стране дивљана. Роб Старк, Недов најстарији син, и Тион Грејџој, Недов удомљени син чији је отац био пали бунтовни краљ, спашавају га. У Иру Тирион захтева суђење борбом, које Лиса одобрава. Она бира Сер Вардиса, а Тирион тражи шампиона. Плаћеник Брон добровољно убија Вардиса, и тиме добија Тирионово ослобађање. У међувремену, Висерис се разбесни Дрогом што није поштовао своје обећање и прети да ће убити нерођено дете Денерис. Дрого убија Висериса тако што му на главу сипа растопљено злато.
77Победа или смртДанијел МајнаханДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс29. мај 2011 (2011-05-29).2.40[7]
У Краљевој луци, Нед говори Серсију да зна да су сва њена деца Џејмијова. Ускоро сазнају да је Роберт задобио критичне ране од лова на вепра. Умирући Роберт именује Неда као "Заштитника Краљевства" који ће владати док Џофри не достигне пунољетство. Нед шаље поруку Станису Баратиону, Робертовом брату, с намером да га устоличи пошто Роберт нема правих законских насљедника. Нед говори Питеру „Малопрстићу” Бејлишу о свом плану и тражи од њега да стекне лојалност Градске страже, једине снаге која је способна да надвлада Ланистерове лојалне Серсију. Након Робертове смрти, Нед, Бејлиш и Градска стража суочили су се са Серсијем и Џофријем у жељезној соби, гдје Бејлиш и Градска стража издају Неда и нападају његове људе. Код Зида, Недов млађи брат Бенџен нестане за вријеме напада на север, иза зида. Снежни и Тарли су изабрани као управници, а Џон је додељен лорду команданту Мормонту. У Есосу, Робертов убица је ухваћен прије него што је покушао отровати Денерис. Дрого обећава да ће освојити Седам краљевстава и дати то царство свом сину. Почиње марширати према Вестеросу.
88ОштрицаДанијел МајнаханЏорџ Р. Р. Мартин5. јун 2011 (2011-06-05).2.72[8]
Арја успева да побегне од Црвеног чувара након што је Бравоски мајстор мача одложио чуваре који су послати да је ухапсе, али Санса је заробљена. Роб чује вести и припрема северне војске да се боре против Ланистера, остављајући Брена иза себе да влада Зимоврелом. Лиса одбија да се бори против Ланистера, а Кетлин одлази да се придружи Робовом кампу. Тирион и Брон су окружени Шагом и његовим људима. Тирион их убеди да их отпрате до Тајвина, који ће их вратити. Они стижу у Тајвинов логор, где он затражи од Шаге да им помогне у њиховом сукобу са Старковима у замену за још већу исплату. Џофри именује Тајвина за своју десницу. Санса моли Џофрија да покаже милост према Неду. Џофри се слаже ако Нед јавно призна Џофријев захтев за троном и призна да је починио издају. На зиду су пронађена нека тела погођена Белим ходачима. У Есосу, Дрогови војници почињу нападати оближња насеља, поробљавајући мештане како би их продали и добили новац за куповину бродова потребних за прелазак уског мора.
99БелорАлан ТајлорДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс12. јун 2011 (2011-06-12).2.66[9]
Старк восјка стиже у замак Близанци. Кетлин убеди лорда Фраја да им допусти да прођу и да им помогну, у замену за то да пристане на брак Роба и Арје са Фрајевом децом у будућности. Роб жртвује 2.000 војника у сукобу са војском Ланистера, да зароби Џејмија. На јавној расправи, Нед признаје издају и јавно потврђује да је Џофри законити наследник. Међутим, уместо да га осуди на зид као што је договорено, осветољубиви Џофри га је обезглавио, док су Санса, Серсеи и други саветници узалудно молили. Санса гледа како јој отац умире, а Арја је присутна у гомили. На зиду, Џеор Мормонт у знак захвалности даје породични мач Џону, а мештар Ејмон открива Џону да је Ејмон Таргарјен. У Есосу, Дрогова рана постаје критична, а смрт му је неизбежна. Денерис уверава робињу да користи крвну магију да га спаси. Жена каже свима да напусте шатор и остану напољу док се чаролија не заврши.
1010Ватра и крвАлан ТајлорДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс19. јун 2011 (2011-06-19).3.04[10]
Север одлази из Седам краљевстава и проглашава Роба за свог краља. Пошто је Џејми ухваћен од стране Старка и Робертове браће изазивају Џофрија на трону, Тајвин именује Тириона као заменика краљеве деснице, док се Тајвин бори да брани Џофријеву владавину. Џон планира да напусти своју позицију на зиду да освети Неда и подржи Роба, али његови пријатељи га убеде да поштује своју заклетву и остане. Џон се придружује експедицији Ноћне страже да пронађе Бенџена иза зида. Џорен, регрут за Ноћну стражу, помаже Арји да побегне из Краљеве луке прерушену у дечака док Џофри планира да Сансу учини својом краљицом упркос погубљењу њеног оца. Денерис сазнаје да је њен нерођени син мртав, а Дрого је остао у вегетативном стању због вештичине подмукле магије. Денерис завршава Дрогов живот. Ставила је своја три јаја од змаја поред Дрога и упалила погребну ломачу. Она спаљује вештицу на Дроговој ломачи и сама улази у пламен. Када се жеравице угасе следећег јутра, Денерис се диже, неозлеђена, окружена са три новорођена змаја. Џора и други сведоци клече пред њом.

Списак глумаца[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Sunday Cable Ratings (SCR): NBA, 'Storage Wars,' 'Ax Men,” 'Khloe & Lamar' + 'The Killing,' 'Breakout Kings,' 'Sam Axe,' 'Game of Thrones' & Much More - Ratings | TVbytheNumbers. Приступљено 7. 4. 2013.
  2. ^ SCR: NBA, 'Khloe & Lamar,' 'The Killing,' 'Breakout Kings,' 'Housewives,' 'Game of Thrones' & Much More - Ratings | TVbytheNumbers. Приступљено 7. 4. 2013.
  3. ^ SCR: More 'Death of Bin Laden' Ratings; 'Khloe & Lamar,' 'Law & Order: CI,' 'In Plain Sight,' 'Army Wives,' 'Housewives,' 'Game of Thrones' & Much More - Rati.... Приступљено 7. 4. 2013.
  4. ^ SCR: Bulls/Hawks Tops + 'Law & Order: CI,' 'In Plain Sight,' 'Army Wives,' 'Housewives,' 'Game of Thrones' & Much More - Ratings | TVbytheNumbers. Приступљено 7. 4. 2013.
  5. ^ SCR: Heat/Bulls Slam Dunks + 'Law & Order: CI,' 'In Plain Sight,' 'Army Wives,' 'Housewives,' 'Game of Thrones' & Much More - Ratings | TVbytheNumbers. Приступљено 7. 4. 2013.
  6. ^ SCR: Heat/Bulls Scores Big + 'Law & Order: CI,' 'In Plain Sight,' 'Army Wives,' 'Housewives,' 'Game of Thrones' & Much More - Ratings | TVbytheNumbers. Приступљено 7. 4. 2013.
  7. ^ SCR: 'My Big Fat Gypsy Wedding,' 'Game of Thrones,' 'The Killing' & More - Ratings | TVbytheNumbers. Приступљено 7. 4. 2013.
  8. ^ SCR: 'MTV Movie Awards' Leads Night, 'Game of Thrones' Series High, 'Real Housewives,' 'ABDC' & Lots More - Ratings | TVbytheNumbers. Приступљено 7. 4. 2013.
  9. ^ SCR: 'Game of Thrones', 'Real Housewives,' 'Kardashians,' 'In Plain Sight,' 'Army Wives' & More - Ratings | TVbytheNumbers. Приступљено 7. 4. 2013.
  10. ^ SCR: 'Falling Skies,' 'Game of Thrones', 'The Killing,' 'In Plain Sight,' 'Law & Order: CI,' 'The Glades' and Much More - Ratings | TVbytheNumbers. Приступљено 7. 4. 2013.