Игра престола (7. сезона)

С Википедије, слободне енциклопедије

Игра престола (7. сезона)

Омот ДВД издања
Серија Игра престола
Држава  САД
Мрежа HBO
Премијерно приказивање 16. јул — 27. август 2017.
Број епизода 7
Претходна сезона 6. сезона
Следећа сезона 8. сезона

Седма и претпоследња сезона фантастично-драмске телевизијске серије Игра престола је премијерно приказана на телевизији HBO 16. јула 2017. године; последња епизода у овој сезони је премијерно приказана 27. августа исте године. За разлику од претходних сезона, које су имале по десет епизода, седма сезона има само седам епизода. Попут шесте сезоне, сценарио за седму сезону је већином оригиналан и обухвата садржај који не постоји у серијалу романа Песма леда и ватре, чији је аутор Џорџ Р. Р. Мартин. Сценарио, међутим, садржи материјал који је Мартин открио шоуранерима, а који ће се тек појавити у наредним томовима серијала.[1] Сценарио је адаптиран за телевизију од стране Дејвида Бениофа и Д. Б. Вајса.

Претпоследња сезона је фокусирана на повезивању главних заплета за последњу сезону. Денерис Таргарјен долази у Вестерос са својом војском и три одрасла змаја и започиње рат против Ланистера, који су победили њене савезнике на југу и запад. Џон Снежни оставља Сансу да управља Зимоврелом и одлази до Денерис да обезбеди њену помоћ у борби против Белих ходача. Он копа змајстакло на Змајкамену и започиње романсу са Денерис. Арја и Брен (сада трооки гавран) враћају се кући у Зимоврел; Старкови погубе издајничког Малопрстића. Тирион убеђује Денерис да не уништи Краљеву Луку, подсећајући је да не жели да буде краљица пепела. Уместо тога, Џон одлази северно од Зида да ухвати једног немртвог како би доказао Серсеи да војска мртвих постоји и да долази; притом је његова група сатерана у ћошак и скоро убијена. Денерис их спасава са својим змајевима, али Ноћни краљ убија једног од њих, касније га оживљавајући на својој страни. Немртви змај касније уништава део Зида и војска мртвих пролазе кроз њега. Брен сазнаје да је Џон заправо Егон Таргарјен, легитимни наследник Гвозденог престола.

HBO је 21. априла 2016. три дана пре премијерног приказивања шесте епизоде у шестој сезони наручио снимање седме сезоне, које је започето 31. августа исте године. Сезона је првенствено снимана у Северној Ирској, Шпанији, Хрватској, као и на Исланду.

Игра престола је серија у којој има неколико главних ликова, а главне улоге тумаче Питер Динклиџ, Николај Костер-Волдо, Лина Хиди, Емилија Кларк и Кит Харингтон. Глумачка постава у серији је од ове сезоне појачана са још неколико чланова међу којима су и Џим Бродбент и Том Хопер. Серија је номинована за 22 награде на 70. додели Награда Еми за ударне термине, где је освојила Награду Еми за најбољу драмску серију, док је Динклиџ освојио Награду Еми за најбољег споредног глумца у драмској серији.

Епизоде[уреди | уреди извор]

Бр. еп.
(укупно)
Бр. еп.
(у сезони)
НасловРедитељСценаристаПремијераГледаност у САД
(милиони)
611ЗмајкаменЏереми ПодесваДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс16. јул 2017. (2017-07-16)10,11[2]
У Близанцима, Арја Старк, прерушена у Валдера Фреја, трује свe преосталe Фрејеве. Бели ходачи напредују према Зиду, где Едисон Толет допушта Брену Старку и Мири Рид да уђу у Црни замак. У Зимоврелу, упркос негодовању Сaнсе Старк, Џон Снежни опрашта кућама Амбера и Карстарка, које су се бориле на страни Ремзија Болтона у Бици копилади и прихвата заклетве верности њихових чланова. У Цитадели, Семвел Тарли кришом узима књиге из библиотеке и у једној проналази податак о великим залихама змајстакла на Змајкамену и о томе обавештава Џона. Сем касније упознаје Џору Мормонта, жестоко зараженог сивом љуспом, који је изолован у ћелији. У Речним земљама, Арја среће пријатељски настројене ланистерске војнике, који мисле да се шали када им говори да ће убити краљицу Серсеи Ланистер. Торос из Мира показује Сендору „Псету” Клеганију визију војске мртвих која се приближава Зиду, у пламену. Због визије Псето почиње да верује у Господара светлости. У Kраљевој Луци, Џејми Ланистер говори Серсеи да су им савезници преко потребни. Она се састаје са Јуроном Грејџојем, који предлаже брак у замену за подршку његове Гвоздене флоте, јер види прилику да убије своје нећаке Tеона и Јару Грејџој. Серсеи одбија, јер му не верује. Он обећава да ће поклоном доказати своју оданост. Денерис Таргарјен стиже са војском и змајевима на Змајкамен, вековни дом породице Таргарјена, који је претходно био под управом Станиса Бaрaтеoна.
622ОлујрођенаMaрk MajлодБрајан Когман23. јул 2017. (2017-07-23)9,27[3]
Денерис шаље Дорњане са Јарином флотом у Сунчано Копље, а Неокаљане у Ливачку стену, у складу са Тирионовим предлогом о опсади Краљеве Луке. Она доводи Варисову оданост у питање и прети да ће га спалити ако је икада изда. Мелисандра долази на Змајкамен и тражи од ње да позове Џона Снежног. Сиви Црв и Мисандеи конзумирају своју везу. Серсеи позива неке великаше захтевајући њихову оданости и нудећи место Команданта јужне војске Рендилу Тарлију. Кибурн показује Серсеи примерак катапулта за убијање змајева. Арја се поново сусреће са Питуљицом, који јој говори да је Џон краљ Севера. Она одустаје од намере да оде у Краљеву Луку и креће за Зимоврел. Пошто је примио Семово писмо, Џон одлази на Змајкамен, где тражи помоћ од Денерис у борби против Белих ходача, остављајући Сансу на позицији господарице Зимоврела. Џон, грубо, упозорава Малопрстића да се држи подаље од његове сестре. Семвел користи забрањену методу лечења и спасава Џору од сиве љуспе. Јуронова флота уништава Јарину. Обара и Нимерија Пешчана су убијене, док су Еларија и Тијена Пешчана, уз Јару, заробљене. Теон се, сетивши се заробљеништва код Болтонових, уплашио и побегао, напустивши Јару.
633Краљичина правдаMark MajлодДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс30. јул 2017. (2017-07-30)9,25[4]
Џон долази на Змајкамен, где Денерис захтева његову заклетву верности. Он то одбија и покушава да је убеди да им помогне у борби против Белих ходача. Захваљујући Тирионовом савету Денерис му одобрава ископавање змајстакла. Мелисандра избегава Џона и одлази за Волантис. Брен се, заједно са Миром, враћа у Зимоврел и објашњава Санси да је постао трооки гавран. У Краљевој Луци Јурон даје Еларију и Тајену као поклон Серсеи. Серсеи му, у знак захвалности, обећава брак по окончању рата. Она га и именује за Краљевског команданта морнарице. Серсеи даје Тијени исти отров који је убио Мирселу, терајући Еларију да, везана, посматра споро умирање своје кћери. У Стариграду излечени Џора одлази, како би се прикључио Денерис. Емброуз хвали Семвелову вештину при спасавању Џоре, али га и кажњава преписивањем свитака због непослушности. Сиви Црв и Неокаљани нападају Ливачку стену, где сазнају да је Џејми одвео главнину ланистерске војске у напад на Високи Сад. Док су Неокаљани у Ливачкој стени, Јурон им уништава флоту. Ланистерска војска лако наноси пораз снагама Олене Тирел и Џејми јој нуди безболну смрт испијањем отрова. По испијању отрова Олена му признаје да је она отровала Џофрија.
644Ратни пленМет ШекманДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс6. август 2017. (2017-08-06)10,17[5]
Арја се враћа у Зимоврел и среће Сансу. Касније спарингује са Бријеном, коју импресионира својом вештином. Санса постаје забринута због Арјиних борилачких вештина. Брен безосећајно испраћа Миру, која одлази кући, док јој објашњава да више није исти дечак кога је пратила на путу северно од Зида. Малопрстић даје Брену бодеж којим је покушан атентат на њега у првој сезони. Брен тај бодеж даје Арји. Серсеи уверава Гвоздену банку Бравоса да ће дуг бити отплаћен одједном, јер је злато управо на путу из Високог Сада. У пећини препуној змајстакла Џон открива древне цртеже на зиду који приказују заједничку борбу Првих људи и Деце шуме против Белих ходача. Касније, када сазна да је Високи Сад пао Денерис, упркос Тирионовим саветима, напада са Дрогоном колону ланистерских војника који се враћају из Високог Сада. Напад змајем је подржан нападом дотрачке коњице и ланистерска војска је потучена, а преживели војници заробљени. Дрогон је рањен, када га је Брон погодио из Кибурновог катапулта, али је Денерис безбедно слетела. Џејми из очаја покушава да нападне приземљену Денерис. Од сигурне смрти Дрогоновом ватром га спасава Брон, који га обори у реку.
655Источна МоробдијаМет ШекманДејв Хил 13. август 2017. (2017-08-13)10,72[6]
Џејми и Брон се враћају у Краљеву Луку. Денерис нуди преживелим војницима ланистерске војске избор између заклетве на верност њој и смрти. Упркос Тирионовом савету, наређује спаљивање Рендила и Дикона Тарлија, који одбијају полагање заклетве. Џора долази на Змајкамен и среће Денерис. Мештар Волкан упозорава Џона и Цитаделу о приближавању немртвих Источној Моробдији. Џон предлаже да оду северно од Зида и заробе једног као доказ којим ће убедити Серсеи да прихвати привремено савезништво. Давос Сиворт кријумчари Тириона у Краљеву Луку, где се тајно састаје са Џејмијем и предлаже примирје. Серсеи прихвата и обавештава Џејмија да је трудна. Давос поново среће Џендрија и одводи га на Змајкамен. Пошто мештри у Цитадели игноришу Волканово писмо, Семвел краде неколико забрањених књига и напушта Цитаделу са Гили и малим Семом. У Зимоврелу, Малопрстић, знајући да га Арја шпијунира, доводи је до откривања писма које је Санса била присиљена да напише, као талац у Краљевој Луци. Џон, Џора, Џендри, заједно са Псетом и Братством без барјака и још неким дивљанима предвођеним Тормундом напуштају Источну Моробдију и одлазе северно од Зида, како би заробили једног немртвог.
666Северно од ЗидаAлен ТејлорДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс20. август 2017. (2017-08-20)10,24[7]
У Зимоврелу, Малопрстић кује план којим би завадио Сансу са свима. Однос између Арје и Сансе постаје напет услед Арјиног проналажења писма, које је Санса била приморана да напише, у коме је молила Роба да се закуне на верност Џофрију. Са друге стране Санса проналази Арјине маске лица, које је ова донела из Бравоса. На Змајкамену Тирион саветује Денерис у вези преговора са Серсеи. Северно од Зида Џон и остали заробљавају једног немртвог како би доказали Серсеи постојање Белих ходача. Потом су жртве заседе Ноћног краља и његове војске мртвих. Џон шаље Џендрија у Источну Моробдију како би послао гаврана Денерис, захтевајући помоћ. Током ноћи, повређени Торос умире. Тик пре него што их немртви побију, Денерис их спасава са својим змајевима, међутим Ноћни краљ убија Висериона, једног од Денерисиних змајева, са леденим копљем. Денерис полеће са свима изузев са Џоном, кога не успева да спаси. Њега спасава Бенџен Старк, који тада гине. Када Џон на крају остане насамо са Денерис заклиње јој се на верност и признаје је за своју краљицу у своје и у име Севера. Ноћни краљ оживљава Висериона и змај постаје део војске мртвих.
677Змај и вукЏереми ПодесваДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс27. август 2017. (2017-08-27)12,07[8]
У Краљевој Луци немртви је доведен пред Ланистере. Серсеи захтева Џонову неутралност у рату, али он одбија држећи се заклетве дате Денерис, што изазива крај преговора. Тирион се састаје са Серсеи у четири ока, где она, наводно, пристаје на савез. Серсеи касније објашњава Џејмију да је лагала и да планира да употреби плаћеничку војску Златне чете из Бравоса како би загосподарила Вестеросом. Згрожен Џејми је напушта и одлази на Север. На броду који плови ка Белим Сидриштима, Денерис и Џон спавају заједно. На Змајкамену, Теон стиче поштовање својих људи, и одлазе да спасу Јару. У Зимоврелу, Малопрстић покушава да изазове сукоб између Арје и Сансе што доводи до суђења Арји. На његово изненађење испоставља се да је то суђење њему. Санса, Арја и Брен заједно оптужују Малопрстића за убиство, заверу и издају, што Брен потврђује на основу својих визија. Остављен без подршке великаша Ериновог Дола, Малопрстић је осуђен на смрт од стране Сансе. Арја извршава погубљење. Семвел долази у Зимоврел и среће Брена са којим прича о Џоновим родитељима. На основу Семовог истраживања и Бренових визија закључују да је Џон законити син Регара Таргарјена и Лијене Старк и да се зове Егон. У Источној Моробдији, Ноћни краљ, летећи на Висериону уништава део Зида змајевом ватом и омогућава пролаз војсци мртвих.

Улоге[уреди | уреди извор]

Главне улоге[уреди | уреди извор]

Епизодне улоге[уреди | уреди извор]

Списак споредних глумаца који се појављују у седмој сезони, према месту првог појављивања

Продукција[уреди | уреди извор]

Tим[уреди | уреди извор]

Творци серије и извршни продуценти Дејвид Бениоф и Д. Б. Вајс су шоуранери седме сезоне. Режисери у седмој сезони су Џереми Подесва (eпизoдe 1 и 7), Maрк Мајлод (eпизoдe 2 и 3), Mет Шекман (eпизoдe 4 и 5) и Ален Тејлор (eпизoда 6). Тејлор је прву пут режирао епизоду још од друге сезоне. Шекман је први пут режирао Игру Престола, док су остали режисери до сада режирали више епизода ове серије.[30] Mишел Клептон се вратила дизајнирању костима за серију, пошто је одсуствовала један део шесте сезоне. Претходно је радила дизајн костима за првих пет сезона и други део шесте сезоне.[30]

Сценарио[уреди | уреди извор]

Сценарио за седму сезону је већином оригиналан и обухвата садржај који не постоји у серијалу романа Песма леда и ватре међутим, садржи материјал који је Мартин открио шоуранерима, а који ће се тек појавити у наредним томовима серијала.

Снимање[уреди | уреди извор]

Обалa Газтелугатке у Баскији је коришћена као локација за снимање седме сезоне.

Снимање је започето 31. августа 2016. у Белфасту,[31] а завршено је фебруара 2017.[32][33][34] У интервјуу са шоуранерима објављено је да ће снимање седме сезоне бити одложено због временских услова, неопходних за снимање. Шоуранери су тада изјавили „Почећемо нешто касније, јер на крају сезоне почиње зима, што значи да нам сунчано време не завршава посао. Дали смо све од себе како би и на најсунчанијим местима, на којима снимамо, остварили ефекат тмурног и мрачног окружења.”.[35]

У Ђирони, која се налази Шпанији није снимана седма сезона, за разлику од претходних.[36] Ђирона је коришћена као Бравос и као део Краљеве Луке.[36] Kaсније је саопштено да ће се седма сезона снимати у Северној Ирској, Шпанији, Хрватској, као и на Исланду. Снимање је почело августа 2016. у Северној Ирској.[37][32] Серија је снимана и у шпанским градовима Севиљи, Касересу, Алмодовару дел Риу, Сантипонцу, Зумаји и Бермеу.[38] Шпански извори тврде да ће се седма сезона снимати и на локацији Муриола Бич y Барици, Лас Атаранзасу, на Kраљевском бродоградилишту у Севиљи и на обалама Сан Хуана од Газделугатке, oстрвцу које припада граду Бермеу.[39][40][41] Серија је поново снимана у Дарк Хеџесу у Странокуму, који је претходно коришћен као Краљев пут у другој сезони.[42] Неке сцене су снимане на Исланду.[43] Серија је снимана и у Дубровнику, у Хрватској, у коме су се снимале сцене у Краљевој Луци.[44] Сцена у којој се Арија поново среће са Нимеријом је снимана у Алберти, канадској покрајини. [45]

Избор глумаца[уреди | уреди извор]

Deadline Hollywood је 21. јуна 2016. објавио да су пет главних глумаца Питер Динклиџ, Николај Костер-Волдо, Лена Хиди, Емилија Кларк и Кит Харингтон у преговорима око потписивања уговора за последње две сезоне. Објављено је да су успели да повећају своје плате за по 500.000 долара по епизоди током седме и осме сезоне[46][47] Касније је пренета информација да су у новим преговорима глумци себи обезбедили повишицу од по 1,1 милион долара по епизоди током седме и осме сезоне.[48]

31. августа 2016. Entertainment Weekly је пренео вест да ће Џим Бродбент бити на аудицији за „неку важну улогу” у седмој сезони. Објављено је да ће улогу Дикона Тарлија преузети Том Хопер који ће заменити Фредија Строма, који је ту улогу тумачио у епизоди Крв моје крви. У седмој сезони Марк Гатис поново глуми Тиха Несториса, који се није појављивао у шестој сезони. Бен Ховки глуми Питуљицу, који се последњи пут појавио у четврој сезони. Џо Демпзи глуми Гендрија, који се последњи пут појавио у трећој сезони. Чланови британског инди поп бенда Bastille су наводно снимили камео улоге.[49] Британски текстописац Ед Ширан је такође имао камео улогу у овој сезони.[50] Певач америчког хеви метал бенда Mastodon, Брент Хајндс је открио да ће имати камео улогу. Ово је његова друга камео улога у серији, после улоге у петој сезони (заједно са још двојицом чланова бенда Бреном Дејлором и Билом Келихером ).[51] Бејзбол бацач Ноа Синдергард, који игра за New York Mets, је имао споредну камео улогу када је бацаo копље као ланистерски војник у епизоди Ратни плен.[52]

Eпизоде[уреди | уреди извор]

21. априла 2016. године, Ејч-Би-Оу је, три дана, пре премијерног приказивања шесте епизоде у шестој сезони наручио снимање седме сезоне Игре престола.[53] У јуну 2016. године, дајући интервју за Variety, творци серије Дејвид Бениоф и Д. Б. Вајс су открили да ће седма сезона имати мање епизода и да је „До краја серије преостало још 13 епизода”. [54][55] Режисер Џек Бендер, који је режирао неке епизоде у шестој сезони, најавио је да ће се седма епизода имати седам епизода.[56] Бениоф и Вајс кажу да нису били у стању да сниме 10 епизода за уобичајно време снимања сезоне, које је између 12 и 14 месеци. Вајс је тада нагласио да серија „Прелази телевизијски опсег трајања и прелази у домен филма по дужини трајања епизода”.[54] Ејч-Би-Оу је 18. јула потврдио да ће седма сезона имати седам епизода и да ће бити емитована касније, средином 2017. године, због промена термина снимања.[37] Касније је потврђено да ће серија бити премијерно приказана 16. јула.[57] Седма сезона садржи најдужу епизоду у серији, до тада, која траје 81 минут. У питању је последња епизода у сезони. [58] Претпоследња епизода траје 71 минут – што је око 16 минута дуже од просека серије. Првих пет епизода трају дуже од просека (који је 55 минута), 59, 59, 60, 50 и 59 минута респективно. Претходно је најдужа епизода била последња епизода из шесте сезоне Ветрови зиме, која је трајала 69 минута.[58]

Mузика[уреди | уреди извор]

Рамин Џавади је поново компоновао музику за серију током седме сезоне.[59]

Награде[уреди | уреди извор]

Година Награда Категорија Номиновани Исход
2017 American Film Institute Awards 2017 AFI TV Award (Награда америчког филмског института) Игра престола Освојено [60]
2017 American Society of Cinematographers Awards Изузетно постигнуће у кинематографији Роберт Мекхелан (за Ратни плен) Номинација [61]
Грегори Мидлтон (за Змајкамен) Номинација
IGN Awards Најбоља акциона серија Игра престола Освојено [62]
Најбоља TВ епизода Ратни плен Освојено
IGN People's Choice Award Најбоља акциона серија Игра престола Освојено
Најбоља TВ епизода Ратни плен Освојено
Humanitas Prize Најбоља епизода у категорији до 60 минута Дејвид Бениоф и Д. Б. Вајс (за Змај и Вук) Номинација [63]
Hollywood Post Alliance За изванредан колорит слике Џо Финли (за Змајкамен) Номинација [64]
За изванредно едитовање Тим Портер (за Олујрођена) Номинација
Џеси Паркер (за Краљичину правду) Номинација
Криспин Грин (за Змајкамен) Номинација
За изванредне звучне ефекте Тим Кимел, Паула Фајрфилд, Метју Ватерс, Онали Бленк, Бредли Катона, Пол Беркович (за Ратни плен) Номинација
2018 22nd Satellite Awards Најбоља серија у жанру Игра престола Освојено [65]
23rd National Television Awards Најбоља драма Игра престола Номинација [66]
8th Critics' Choice Television Awards Најбоља драмска серија Игра престола Номинација [67]
Награда за најбољег глумца у споредној улози у драмској серији Питер Динклиџ Номинација
Награда за најбољу глумицу у споредној улози у драмској серији Емилија Кларк Номинација
75. Награда Златни Глобус Најбоља драмска серија Игра престола Номинација [68]
24th Screen Actors Guild Awards Награда за најбољу глумачку поставу у драмској серији Игра престола Номинација [69]
Награда за најбољу каскадерску поставу у драмској серији Игра престола Освојено
Награда за најбољег глумца у драмској серији Питер Динклиџ Номинација
60. Награда Греми Најбоља музика за серију и филм Рамин Џавади Номинација [70]
American Cinema Editors Awards 2018 Награда за најбољег уредника серије Тим Портер (за Северно од Зида) Номинација [71]
45th Annie Awards Награда за изванредну анимацију ликова Паул Стори, Тод Лабонте, Метју Мантин, Кајун Хајтон, Џорџи Аревшатов (за Северно од Зида) Номинација [72]
Art Directors Guild Awards 2017 Награда за једночасовно снимање једном камером фантазијске серије Дебора Рајли (за Змајкамен, Краљичина правда, и Источна Моробдија) Освојено [73]
Cinema Audio Society Awards 2017 Награда за изванредно миксовање звука Ронан Хил, Ричард Дајер, Онали Бланк, Метју Ватерс, Брет Вос (за Северно од Зида) Освојено [74]
Costume Designers Guild Awards 2017 Награда за изванредну фантазијску ТВ серију Mишел Клептон Освојено [75]
70th Directors Guild of America Awards Драмска секција Џереми Подесва (за епизоду Змај и Вук) Номинација [76]
Мет Шекман (за Ратни плен) Номинација
Ален Тејлор (за Северно од Зида) Номинација
Make-Up Artists and Hair Stylists Guild Најбољи шминкер телевизија Џејн Вокер, Никола Метјуз Освојено [77]
Најбољи фризер-стилиста-телевизија Кевин Александер, Кендис Бенкс Номинација
Најбољи шминкер за специјалне ефекате – телевизија Бари Гаувер, Сара Гаувер Освојено
Producers Guild of America Awards 2017 Награда Нормана Фелтона за изванредну продукцију драмске серије Дејвид Бениоф и Д. Б. Вајс, Бернадет Колфилд, Френк Долгер, Керолин Штраус, Брајан Когман Номинација [78]
Writers Guild of America Awards 2017 драмска серија Дејвид Бениоф, Брајан Когман, Дејв Хил, Д.Б. Вајс Номинација [79]
16th Visual Effects Society Awards Изванредни визуелни ефекти Џо Бауер, Стив Кулбек, Крис Бејрд, Дејвид Рамос, Сем Конвеј (за Северно од Зида) Освојено [80]
Изванредни анимирани лик у играној епизоди Паул Стори, Тод Лабонте, Метју Мунти, Николас Вилсон (за Северно од Зида – „Зомби поларни медвед”) Номинација
Џоната Симодс, Томас Кучера, Филип Винтерштајн, Андреас Криг (за Источну Моробдију – „Дрогон упознаје Џона”) Номинација
Мареј Стивенсон, Џејсон Снајман, Џен Тејлор, Флориан Фридман(за Ратни плен – „Дрогон у нападу на низ кочија”) Освојено
Изванредно створено окружење у епизоди Данијел Вилаба, Антонио Ладо, Хосе Луис Бареро, Исак де ла Помпа (за Северно од Зида – „Замрзнуто језеро”) Освојено
Патрис Поисант, Дик Ферард, Доминик Дегл, Габријел Морин (за Источну Моробдију) Номинација
Изванредни ефекти за симулације у епизоди Мануел Рамирез, Оскар Маркез, Пабло Ернандез (за Северно од Зида – „Замрзнуто језеро”) Номинација
Томас Хулин, Доминик Кирак, Силвијан Нову, Нејтан Арбакл (за Змај и Вук – „Рушење Зида”) Освојено
Изванредна композиција у епизоди Оскар Переа, Сантијаго Мартос, Дејвид Естив, Мајкл Крејн (за Северно од Зида – „Замрзнуто језеро”) Номинација
Томас Монтмини Бродер, Иксавијер Фурмонд, (за Источну Моробдију) Номинација
Дом Хелер (за Ратни плен – „Напад на конвој кочија”) Освојено
Golden Reel Awards Изванредно едитовање звука у епизоди Тим Кимел (за Ратни плен) Освојено [81]
Изванредно едитовање звука током дијалога у епизоди Тим Кимел (за Ратни плен) Освојено
Изванредно едитовање звука у епизоди Дејвид Клоц (за Северно од Зида) Номинација
15th Irish Film & Television Awards Најбоља драмска серија Игра престола Освојено [82]
[83]
Најбољи глумци у споредним улогама Лијам Канингам Освојено
Ејдан Гилен Номинација
Најбољи звук Ронан Хил, Онали Бланк и Метју Ватерс Номинација
Најбољи ВE Ед Брус и Николас Маркли Номинација
44th Saturn Awards Најбоља фантазијска серија Игра престола Номинација [84]
Најбоља глумица у серији Лина Хиди Номинација
Најбољи глумац у споредној улози Кит Харингтон Номинација
Николај Костер-Волдо Номинација
2018 British Academy Television Awards Изванредан тренутак „Висерион је убијен од стране Ноћног краља” Номинација [85]
2018 British Academy Television Craft Awards Костимограф Мишел Клептон Освојено [86]
Продукцијски дизајн Дебора Рајли, Роб Камерон Освојено
Специјална награда Игра престола Освојено
Webby Award Најпопуларнија серија Игра престола Освојено [87]
Најбољи трејлер Игра престола Освојено
Најбоља дигитална кампања Игра престола Освојено
2018 Gold Derby Awards Најбоља драмска серија Игра престола Освојено [88]
Глумачка постава године Глумци Игре престола Номинација
Најбољи драмски глумац у споредној улози Питер Динклиџ Номинација
Најбоља драмска глумица у споредној улози Лена Хиди Номинација
Најбоља драмска епизодна глумица Дајана Риг Освојено
Најбоља драмска епизода Северно од Зида Номинација
Ратни плен Номинација
70- додела Награда Еми за ударне термине Изванредни глумац у споредној улози у драмској серији Питер Динклиџ Освојено [89]
70. додели Награда Еми за ударне термине Изванредан избор глумаца за драмску серију Нина Голд, Роберт Штерн и Карла Стронг Номинација [90]
Изванредни костими за фантазијску серију Мишел Клептон, Алекдандер Фордхам (за

Северно од Зида)

Освојено
Изванредна глумица у споредној улози у драмској серији Дајана Риг Номинација
Изванредан фризер-стилиста у драмској серији Кевин Александер и тим (за Змај и Вук) Номинација
Изванредни костимографи Џејн Вокер и тим (за Змај и Вук) Номинација
Изванредна продукција за фантазијску серију Дебора Рајли и тим (за Змајкамен) Освојено
Изванредни костимографи Џејн Вокер и тим (за Северно од Зида) Освојено
Изванредно уређивање слике за драмску серију Тим Портер (за Северно од Зида) Номинација
Криспин Грин (за Ратни плен) Номинација
Кејти Вајланд Номинација
Изванредна музичка композиција за серију Рамин Џавади (за Змај и Вук) Освојено
Изванредан звук за драмску серију Тим Кимел и тим (за Ратни плен) Номинација
Изванредан микс звука за драмску серију Онали Бланк и тим (за Северно од Зида) Освојено
Изванредни специјални визуелни ефекти Стив Кулбак и тим (за Северно од Зида) Освојено
Изванредна координација каскадера за драмску серију Раули Ајрам Освојено

Критике[уреди | уреди извор]

Oцене на сајтовима[уреди | уреди извор]

На Метакритиксу сезона је после прве епизоде имала oцену 77 од 100 на основу 12 мишљења, што указује на општи позитиван став према сезони.[91] На сајту Ротен томејтоуз, седма сезона има оцену 93/100, од 51 критичког мишљења где је просечна оцена 8,22 од 10, са неколико похвала серији у секцији коментара.

Гледаност[уреди | уреди извор]

Прва епизода серије је била погледана више од 30 милиона пута на свим медијима мреже заједно. Број гледалаца расте и у иностранству. У Уједињеном Краљевству, премијера је имала 4,7 милиона гледалаца после 7 дана, што је нови рекорд мреже Sky Atlantic. У поређењу са претходном сезоном, HBO Asia је имао повећање гледаности са 24 на 50 прoцената. HBO Latin America је достигао рекордну регионалну гледаност, са растом гледаности од 29 посто. у Немачкој је гледаност скочила за 21 посто, у Русији за 40, а у Италији за 61 проценат.[92] У Сједињеним Америчким Државама, последњу епизоду је гледало 12,1 милиoна гледалаца уживо, док је 16,5 милиона пратило серију преко осталих Ејч-Би-Оу садржаја, попут HBO Gо и HBO Now Просек гледаности током сезоне је прешао 30 милиона гледалаца по епизоди на свим платформама заједно. [93]

Емитовање[уреди | уреди извор]

Пренос[уреди | уреди извор]

Сезона је истовремено преношена, путем више платформи, широм света преко Ејч-Би-Оу мреже и њених партнера у 186 земаља. У неким земљама, серија је емитована дан касније.[92]

Маркетинг[уреди | уреди извор]

23. јула 2016. је објављен први трејлер од стране Ејч-Би-Оу мреже на Сан Дијего Комик Кону 2016. Трејлер се састојао од гласова у позадини, снимака чланова поставе који праве реквизите и постављају сцене. [94] Прве слике сезоне су приказане у новом рекламном видеу који је Ејч-Би-Оу приказао 28. новембра 2016. у коме су се појавили ликови Сансе Старк, Арије Старк и Џона Снежног.[95] 1. марта 2017. Ејч-Би-Оу мрежа и тим Игре престола су договорили узајамно промовисање са Главном лигом бејзбола (МЛБ). Бар 19 МЛБ тимова је учествовало у овоме.[96] 8. марта 2017. Ејч-Би-Оу је објавио први рекламни плакат за сезону пред одржавање филмског фестивала South by Southwest који се одржава у Остину, у америчкој савезној држави Тексас, где је промовисана битка „Леда и ватре”. Шоуранери Дејвид Бениоф и Д. Б. Вајс су говорили на догађају, уз Софи Тарнер и Мејси Вилијамс.[97]

9. марта 2017. Ејч-Би-Оу је уживо стримовао видео на Фејсбук страници Игре Престола где је објављено да ће седма сезона бити премијерно емитована 16. јула 2017. Такође је приказан предтрејлер.[98] 30. марта 2017. први званични рекламни снимак је објављен, са центром пажње на ликовима Серсеи Ланистер, Денерис Таргарјен и Џоном Снежним.[99] 20. априла 2017. Ејч-Би-Оу је објавио 15 фотографија са снимања сезоне.[100] 22. маја 2017. Ејч-Би-Оу је објавио још неколико нових фотографија.[101] 23. маја 2017. Ејч-Би-Оу је објавио званични постер Ноћног краља.[102] Први званични трејлер за седму сезону је објављен 24. маја 2017.[21] Тај трејлер је оборио рекорд гледаности са 61 милионом прегледа у прва 24 сата.[103] Други званични трејлер је објављен 21. јуна 2017.[20] Прва епизода сезоне је премијерно приказана 12. јула 2017. у дворани Walt Disney Concert Hall у Лос Анђелесу.

Кућна издања[уреди | уреди извор]

Сезона је била доступна на Блу-реј диску и ДВД-у у Сједињеним Америчким Државама и Канади од 12. децембра 2017.[104][105]

Незаконита дистрибуција[уреди | уреди извор]

Прва епизода сезоне је пиратизована 90 милиона пута током прва три дана после премијерног емитовања.[106] 4. августа 2017. пријављено је да је, два дана пре премијере, четврта епизода била доступна грешком Star India међународног кабловског партнера мреже Ејч-Би-Оу.[107] Копија је имала ознаку да је намењена за „интерно приказивање”. 31. јула 2017. године, услед хакерског напада, Ејч-Би-Оу је био жртва крађе 1,5 терабајта података.[108]Овај напад, наводно, није имао никакве везе са ранијим објављивањем епизоде према изворима новинске агенције The Verge.[109] 16. августа 2017. године, четири дана пре заказане премијере, објављено је да су HBO Spain и HBO Nordic, случајно, омогућили ранији преглед епизоде по захтеву, што су исправили после једног сата. [110]

Подаци о надзору пиратерије показују да је седма сезона пиратизована више од милијарду пута, већином захваљујући недозвољеном стримовању, док је торентовање или директно скидање представљало само 15 посто пиратизованог садржаја. У просеку, свака епизода је била пиратизована 140 милиона пута што чини серију најпиратизованијом у 2017. години.[111]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Hibberd, James (24. 5. 2016). „George R.R. Martin revealed 3 huge shocks to Game of Thrones producers”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 21. 8. 2016. г. Приступљено 13. 3. 2017. 
 2. ^ Porter, Rick (17. 7. 2017). „Sunday cable ratings: 'Game of Thrones' scores series-best audience with Season 7 premiere”. TV by the Numbers. Архивирано из оригинала 30. 07. 2017. г. Приступљено 18. 7. 2017. 
 3. ^ Porter, Rick (25. 7. 2017). „Sunday cable ratings: 'Phelps vs. Shark' strong, 'Game of Thrones' boosts 'Ballers,' 'Insecure'. TV by the Numbers. Архивирано из оригинала 25. 07. 2017. г. Приступљено 25. 7. 2017. 
 4. ^ Porter, Rick (1. 8. 2017). „Sunday cable ratings: 'Rick & Morty' returns strong, more highs for 'Insecure' and 'Ballers'. TV by the Numbers. Архивирано из оригинала 01. 08. 2017. г. Приступљено 1. 8. 2017. 
 5. ^ Porter, Rick (8. 8. 2017). „Sunday cable ratings: 'Sharknado 5' lacks bite, 'Game of Thrones' hits total-viewer high”. TV by the Numbers. Архивирано из оригинала 08. 08. 2017. г. Приступљено 8. 8. 2017. 
 6. ^ Porter, Rick (15. 8. 2017). „Sunday cable ratings: ‘Game of Thrones’ scores another series high”. TV by the Numbers. Архивирано из оригинала 15. 08. 2017. г. Приступљено 15. 8. 2017. 
 7. ^ Porter, Rick (22. 8. 2017). „Sunday cable ratings: ‘Survivor’s Remorse’ premiere steady, ‘Game of Thrones’ down a little”. TV by the Numbers. Архивирано из оригинала 22. 08. 2017. г. Приступљено 22. 8. 2017. 
 8. ^ Porter, Rick (29. 8. 2017). „Sunday cable ratings: VMAs hit all-time low opposite ‘Game of Thrones’ finale”. TV by the Numbers. Архивирано из оригинала 29. 08. 2017. г. Приступљено 29. 8. 2017. 
 9. ^ а б в г д ђ е ж з и ј к л љ м н њ о п р с т ћ у ф х „Emmy(R)- and Golden Globe-Winning HBO Series "Game of Thrones" Returns for Seventh Season July 16” (Саопштење). HBO. 7. 7. 2017. Приступљено 8. 7. 2017. 
 10. ^ Rodman, Sarah (12. 7. 2017). „Gendry's back! The lost son of King Baratheon will return during the 7th season of 'Game of Thrones'. Los Angeles Times. Архивирано из оригинала 15. 7. 2017. г. Приступљено 15. 7. 2017. 
 11. ^ Kain, Erik (21. 4. 2017). „New 'Game Of Thrones' Photos Hint At Season 7 Clues”. Forbes. Архивирано из оригинала 2. 8. 2017. г. Приступљено 8. 7. 2017. 
 12. ^ „Game of Thrones star is delighted to be back at Castle Black”. The Shield Gazette. 15. 10. 2016. Архивирано из оригинала 18. 10. 2016. г. Приступљено 15. 10. 2016. 
 13. ^ а б в Bryant, Jacob (20. 4. 2017). „‘Game of Thrones’ Season 7: First Photos”. Variety. Архивирано из оригинала 5. 7. 2017. г. Приступљено 8. 7. 2017. 
 14. ^ Cain, Dan (27. 9. 2017). „PICTURE EXCLUSIVE: Game Of Thrones cast film battle scenes for new series in Northern Ireland... a day after scooping 12 awards at the Emmys”. The Daily Mail. Архивирано из оригинала 2. 4. 2017. г. Приступљено 30. 9. 2016. 
 15. ^ „#WinterIsComing #Belfast #Irishthrones Just a casual walk amongst the green fields of Corbet and i bump into these people!!”. Twitter. 28. 9. 2016. Архивирано из оригинала 2. 12. 2017. г. Приступљено 30. 9. 2016. 
 16. ^ „Megan Parkinson CV”. Independent Talent. 22. 6. 2017. Архивирано из оригинала 02. 08. 2017. г. Приступљено 22. 6. 2017. 
 17. ^ Pearson, Ben (13. 6. 2017). „New ‘Game of Thrones’ Season 7 Photos and Special Effects Featurette”. /Film. Приступљено 7. 7. 2017. 
 18. ^ „#watchersOTthewall #Irishthrones #Belfast These are a few more sightings of many!! Care to work out what the plot might be hehe??”. Twitter. 3. 10. 2016. Архивирано из оригинала 3. 2. 2017. г. Приступљено 5. 10. 2016. 
 19. ^ „@IrishThrones @WatchersOTWall @magnificentMR @GameOfThrones More pics for your theories!!”. Twitter. 12. 10. 2016. Архивирано из оригинала 15. 1. 2017. г. Приступљено 13. 10. 2016. 
 20. ^ а б Evans, Greg (21. 6. 2017). „New Game Of Thrones Season 7 Trailer: 'Fight Every Battle!'. Deadline Hollywood. Архивирано из оригинала 21. 6. 2017. г. Приступљено 21. 6. 2017. 
 21. ^ а б Wigler, Josh (24. 5. 2017). „'Game of Thrones' Season 7 Trailer: "The Great War is Here". The Hollywood Reporter. Архивирано из оригинала 24. 5. 2017. г. Приступљено 24. 5. 2017. 
 22. ^ Collins, Sean T. (24. 5. 2017). „'Game of Thrones' Season 7: Everything We Know So Far”. Rolling Stone. Архивирано из оригинала 23. 6. 2017. г. Приступљено 8. 7. 2017. 
 23. ^ Hooton, Christopher (18. 11. 2016). „Game of Thrones season 7 spoilers: Tom Hopper lands recast role”. The Independent. Архивирано из оригинала 19. 11. 2016. г. Приступљено 19. 11. 2016. 
 24. ^ Busis, Hillary (10. 4. 2017). „Game of Thrones: Expect to See a Lot More of Braavos in Season 7”. Vanity Fair. Архивирано из оригинала 12. 4. 2017. г. Приступљено 10. 4. 2017. 
 25. ^ Hibberd, James (31. 8. 2016). „Game of Thrones casts Jim Broadbent in first season 7 role”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 1. 9. 2016. г. Приступљено 31. 8. 2016. 
 26. ^ Collin, Robbie (10. 4. 2017). „Jim Broadbent on Game of Thrones, public school, and his 'arrogant, pompous' Sense Of An Ending role'. Telegraph.co.uk. Архивирано из оригинала 10. 4. 2017. г. Приступљено 10. 4. 2017. 
 27. ^ Vineyard, Jennifer (6. 7. 2016). „Game of Thrones’ Gemma Whelan on Yara’s Sexuality and Freezing on Set”. Vulture. Архивирано из оригинала 09. 09. 2016. г. Приступљено 12. 9. 2016. 
 28. ^ Hibberd, James (27. 6. 2017). „Game of Thrones: Jessica Henwick's Sandsnake almost vanished from show”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 09. 07. 2017. г. Приступљено 8. 7. 2017. 
 29. ^ Kurp, Josh (15. 12. 2016). „Everyone’s Least Favorite ‘Game Of Thrones’ Characters Are Returning In Season 7”. Uproxx. Архивирано из оригинала 02. 08. 2017. г. Приступљено 8. 7. 2017. 
 30. ^ а б Hibberd, James (29. 6. 2016). „Game of Thrones season 7 directors revealed”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 21. 8. 2016. г. Приступљено 29. 6. 2016. 
 31. ^ Smith, Oliver (23. 9. 2016). „The incredible locations that will star in Game of Thrones season 7”. Telegraph. London. Архивирано из оригинала 2. 1. 2017. г. Приступљено 1. 1. 2017. 
 32. ^ а б Ausiello, Michael (18. 7. 2016). „Game of Thrones Season 7 Premiere Pushed to Summer 2017”. TVLine. Архивирано из оригинала 19. 7. 2016. г. Приступљено 18. 7. 2016. 
 33. ^ Li, Shirley (22. 7. 2016). „Game of Thrones team on season 7, who should be on Iron Throne”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 23. 7. 2016. г. Приступљено 25. 7. 2016. 
 34. ^ Riefe, Jordan (27. 2. 2017). „'Game of Thrones' Parodies Proliferate as Filming Wraps on Season 7”. The Hollywood Reporter. Архивирано из оригинала 28. 2. 2017. г. Приступљено 28. 2. 2017. 
 35. ^ Swift, Andy (6. 7. 2016). Game of Thrones Season 7 Production Delayed”. TVLine. Архивирано из оригинала 7. 7. 2016. г. Приступљено 6. 7. 2016. 
 36. ^ а б Trivedi, Sachin (10. 6. 2016). „'Game of Thrones' Season 7: Braavos may not be featured; Multiple battles near castles”. International Business Times. Архивирано из оригинала 17. 06. 2016. г. Приступљено 27. 6. 2016. 
 37. ^ а б Hibberd, James (18. 7. 2016). „Game of Thrones: HBO announces summer return, 7 episodes”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 21. 8. 2016. г. Приступљено 18. 7. 2016. 
 38. ^ „EMMY®- AND GOLDEN GLOBE-WINNING HBO SERIES GAME OF THRONES TO BEGIN PRODUCTION ON SEASON SEVEN THIS SUMMER” (Саопштење). HBO. 18. 7. 2016. Архивирано из оригинала 21. 8. 2016. г. Приступљено 18. 7. 2016. 
 39. ^ „ZUMAIA Y ZONA NORTE:”. Facebook. 31. 8. 2016. Архивирано из оригинала 19. 8. 2017. г. Приступљено 9. 9. 2016. 
 40. ^ „Las Atarazanas será escenario del rodaje de la séptima temporada de ‘Juego de Tronos. El Correoweb. 6. 9. 2016. Архивирано из оригинала 16. 08. 2017. г. Приступљено 8. 9. 2016. 
 41. ^ „'Juego de Tronos' grabará en Trujillo el 18 de noviembre”. Hoy.es. 20. 8. 2016. Архивирано из оригинала 02. 09. 2016. г. Приступљено 8. 9. 2016. 
 42. ^ „We have had confirmation that The Dark Hedges at Stranocum in Ireland will be used for #GameOfThrones Season 7 filming this week #KingsRoad”. Twitter. 11. 10. 2016. Архивирано из оригинала 19. 8. 2017. г. Приступљено 13. 10. 2016. 
 43. ^ Goldberg, Lesley (18. 7. 2016). „'Game of Thrones Season 7”. Hollywood Reporter. Los Angeles. Архивирано из оригинала 21. 12. 2016. г. Приступљено 19. 12. 2016. 
 44. ^ „EXCLUSIVE – Game of Thrones is back in Dubrovnik”. The Dubrovnik Times. 14. 12. 2016. Архивирано из оригинала 2. 7. 2017. г. Приступљено 17. 7. 2017. 
 45. ^ Mertz, Emily (27. 2. 2017). „‘Game of Thrones’ was in Banff to film some scenes with wolves”. Global News. Архивирано из оригинала 7. 8. 2017. г. Приступљено 7. 8. 2017. 
 46. ^ Andreeva, Nellie (21. 6. 2016). „‘Game Of Thrones’ Stars Set For Potential Season 8 On HBO With Big Raises”. Deadline Hollywood. Архивирано из оригинала 25. 6. 2016. г. Приступљено 27. 6. 2016. 
 47. ^ Robinson, Joanna (21. 6. 2016). „Game of Thrones: Are These Characters "Safe" After Renewing Contracts Through Season 8?”. Vanity Fair. Архивирано из оригинала 25. 6. 2016. г. Приступљено 28. 6. 2016. 
 48. ^ Goldberg, Lesley (17. 11. 2016). „Robert De Niro's Making How Much?! TV Is Becoming an ATM for Top Talent”. The Hollywood Reporter. Архивирано из оригинала 14. 1. 2017. г. Приступљено 22. 1. 2017. 
 49. ^ Hooton, Christopher (23. 1. 2017). „Game of Thrones season 7: Bastille ‘film cameo in battle sequence. The Independent. Архивирано из оригинала 25. 1. 2017. г. Приступљено 23. 1. 2017. 
 50. ^ Huff, Lauren (12. 3. 2017). „Ed Sheeran to Appear in 'Game of Thrones' Season 7”. The Hollywood Reporter. Архивирано из оригинала 13. 3. 2017. г. Приступљено 12. 3. 2017. 
 51. ^ Toney, Jordan (14. 3. 2017). „Mastodon’s Brent Hinds is returning back to ‘Game of Thrones. Alternative Press. Архивирано из оригинала 15. 3. 2017. г. Приступљено 15. 3. 2017. 
 52. ^ Hoffman, Benjamin (7. 8. 2017). „Noah Syndergaard’s ‘Game of Thrones’ Cameo Ends in Fiery Death”. New York Times (на језику: енглески). Приступљено 18. 7. 2018. 
 53. ^ Swift, Andy (21. 4. 2016). „Game of Thrones Renewed for Season 7”. TVLine. Архивирано из оригинала 26. 6. 2016. г. Приступљено 27. 6. 2016. 
 54. ^ а б Birnbaum, Debra (14. 4. 2016). „‘Game of Thrones’ Creators Mull Shorter Final Seasons (EXCLUSIVE)”. Variety. Архивирано из оригинала 21. 8. 2016. г. Приступљено 27. 6. 2016. 
 55. ^ Goldberg, Lesley (14. 4. 2016). „'Game of Thrones' Considering Shorter Final Seasons”. The Hollywood Reporter. Архивирано из оригинала 18. 6. 2016. г. Приступљено 27. 6. 2016. 
 56. ^ Robinson, Joanna (1. 6. 2016). Game of Thrones Director Jack Bender Talks Direwolf Deaths, Lost, and Holding That Door”. Vanity Fair. Архивирано из оригинала 23. 6. 2016. г. Приступљено 27. 6. 2016. 
 57. ^ Van Boom, Daniel (8. 6. 2017). „'Game of Thrones' season 7 finale will be pretty damn long”. CNET. Архивирано из оригинала 10. 6. 2017. г. Приступљено 10. 6. 2017. 
 58. ^ а б Hibberd, James (8. 6. 2017). „'Game of Thrones' Season 7 Will Have the Show's Longest Episode Ever”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 9. 6. 2017. г. Приступљено 10. 6. 2017. 
 59. ^ Bradley, Bill (26. 1. 2017). „‘Game Of Thrones’ Composer Says You’re Not Hearing What You Think You Are”. The Huffington Post. Архивирано из оригинала 26. 1. 2017. г. Приступљено 26. 1. 2017. 
 60. ^ „AFI AWARDS 2017”. American Film Institute. 2017. Приступљено 11. 1. 2018. 
 61. ^ Tapley, Kristopher (9. 1. 2018). „‘Blade Runner,’ ‘Mudbound,’ ‘Game of Thrones’ Land ASC Cinematography Nominations”. Variety. Приступљено 9. 1. 2018. 
 62. ^ „Best of 2017”. IGN. 2017. Приступљено 11. 1. 2018. 
 63. ^ Holloway, Daniel (10. 1. 2018). „‘Game of Thrones,’ ‘Black-ish’ Top Humanitas Prize Finalists”. Variety. Приступљено 11. 1. 2018. 
 64. ^ Giardina, Carolyn (16. 11. 2017). „HPA Awards: 'Dunkirk' Wins Best Editing in a Feature”. The Hollywood Reporter. Приступљено 14. 2. 2018. 
 65. ^ „2017 NOMINEES”. International Press Academy. Архивирано из оригинала 13. 02. 2018. г. Приступљено 12. 2. 2018. 
 66. ^ Lewis, Rebecca (23. 1. 2018). „National Television Awards 2018 winners”. Metro. Приступљено 15. 2. 2018. 
 67. ^ Swift, Andy (6. 12. 2017). „Critics' Choice Awards 2018: Netflix, FX's FEUD Lead TV Nominations”. TVLine. Приступљено 16. 12. 2017. 
 68. ^ Rubin, Rebecca (11. 12. 2017). „Golden Globe Nominations: Complete List”. Variety. Приступљено 16. 12. 2017. 
 69. ^ Rubin, Rebecca (11. 12. 2017). „SAG Award Nominations: Complete List”. Variety. Приступљено 16. 12. 2017. 
 70. ^ Sheehan, Paul (28. 1. 2018). „2018 Grammys: Full list of winners at the 60th Grammy Awards [UPDATING LIVE]”. GoldDerby. Приступљено 28. 1. 2018. 
 71. ^ Giardina, Carolyn (26. 1. 2018). „Best Edited Drama Series for Non-Commercial Television - Eddie Awards: 'Dunkirk,' 'I, Tonya' Top American Cinema Editors' Honors”. The Hollywood Reporter. Приступљено 28. 1. 2018. 
 72. ^ Hipes, Patrick (4. 12. 2017). „Annie Awards: Disney/Pixar's 'Coco' Tops Nominations”. Deadline Hollywood. Приступљено 4. 12. 2017. 
 73. ^ Grobar, Matt; Petski, Denise (27. 1. 2018). „ADG Awards: ‘The Shape Of Water’, ‘Blade Runner 2049’, ‘Logan’ & ‘Coco’ Take Film Trophies — Complete Winners List”. Deadline Hollywood. Приступљено 28. 1. 2018. 
 74. ^ Giardina, Carolyn (24. 2. 2018). „Cinema Audio Society Awards: Sound Mixers Hear 'Dunkirk'. The Hollywood Reporter. Приступљено 24. 2. 2018. 
 75. ^ Brockington, Ariana (21. 2. 2018). „‘I, Tonya,’ ‘The Shape of Water’ Win at 2018 Costume Designers Guild Awards”. Variety. Приступљено 21. 2. 2018. 
 76. ^ „DGA Announces Nominees for Outstanding Directorial Achievement in Television, Commercials and Documentary for 2017”. Directors Guild of America. 10. 1. 2018. Приступљено 11. 1. 2018. 
 77. ^ Giardina, Carolyn (24. 2. 2018). „'Darkest Hour' Tops Makeup Artists and Hair Stylists Guild Awards”. The Hollywood Reporter. Приступљено 25. 2. 2018. 
 78. ^ Dupre, Elyse (5. 1. 2018). „2018 Producers Guild Award Nominations: The Full List of Film and TV Nominees”. E! News. Приступљено 5. 1. 2018. 
 79. ^ Littleton, Cynthia (7. 12. 2017). „Writers Guild Award TV Nominations: ‘The Americans,’ ‘Handmaid’s Tale,’ ‘GLOW’ Grab Multiple Mentions”. Variety. Приступљено 11. 1. 2018. 
 80. ^ Giardina, Carolyn (13. 2. 2018). „Visual Effects Society Awards: 'War for the Planet of the Apes' Wins Big”. The Hollywood Reporter. Приступљено 14. 2. 2018. 
 81. ^ Giardina, Carolyn (18. 2. 2018). „Golden Reel Awards: Oscar Nominees 'Blade Runner 2049,' 'Dunkirk' Among Sound Editor Winners”. The Hollywood Reporter. Приступљено 19. 2. 2018. 
 82. ^ „Ifta Awards 2018: the full list of nominations”. The Irish Times. 11. 1. 2018. Приступљено 14. 2. 2018. 
 83. ^ „IFTAs: Full list of winners as Gabriel Byrne is honoured with Lifetime Achievement Award”. Irish Independent. 16. 2. 2018. Приступљено 16. 2. 2018. 
 84. ^ McNary, Dave (15. 3. 2018). „‘Black Panther,’ ‘Walking Dead’ Rule Saturn Awards Nominations”. Variety. Приступљено 15. 3. 2018. 
 85. ^ „‘The Crown’ Battles It Out With ‘Black Mirror’ & ‘Line Of Duty’ As BAFTA TV Nominations Are Unveiled”. Deadline Hollywood. 4. 4. 2018. Приступљено 5. 4. 2018. 
 86. ^ „BAFTA TV Craft Award Winners Include ‘Game Of Thrones’ & ‘The Crown. Deadline Hollywood. 22. 4. 2018. Приступљено 22. 4. 2018. 
 87. ^ „Webby Awards: ‘Game Of Thrones’, Lin-Manuel Miranda, Lady Gaga Among Winners”. Deadline Hollywood. 24. 4. 2018. Приступљено 24. 4. 2018. 
 88. ^ Montgomery, Daniel (6. 9. 2018). „2018 Gold Derby TV Awards winners: ‘Versace’ and ‘Handmaid’s Tale’ are top winners, but ‘Game of Thrones’ takes Best Drama”. Gold Derby. Приступљено 18. 9. 2018. 
 89. ^ Mitovich, Matt Webb (17. 9. 2018). „Emmys: Mrs. Maisel, Versace, Barry and Game of Thrones Among Big Winners”. TVLine. Приступљено 18. 9. 2018. 
 90. ^ Sanchez, Omar (8. 9. 2018). „Creative Arts Emmys: Winners List So Far”. The Hollywood Reporter. Приступљено 9. 9. 2018. 
 91. ^ „Game of Thrones - Season 7 Reviews”. Metacritic. CBS Interactive. Архивирано из оригинала 22. 7. 2017. г. Приступљено 18. 7. 2017. 
 92. ^ а б Hibberd, James (2. 8. 2017). „Game of Thrones boom: Ratings hit 30 million viewers”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 2. 8. 2017. г. Приступљено 2. 8. 2017. 
 93. ^ Koblin, John (28. 8. 2017). „‘Game of Thrones’ Finale Sets Ratings Record”. New York Times. Архивирано из оригинала 7. 9. 2017. г. 
 94. ^ Setaro, Shawn (23. 7. 2016). „‘Game of Thrones’ Drops Season 7 Teaser”. Complex. Архивирано из оригинала 26. 7. 2016. г. Приступљено 23. 7. 2016. 
 95. ^ Roots, Kiberley (28. 11. 2016). „Game of Thrones: Does First Season 7 Footage Hint at Stark Reunion?”. TVLine. Архивирано из оригинала 29. 11. 2016. г. Приступљено 28. 11. 2016. 
 96. ^ Lieberman, David (1. 3. 2017). „‘Game Of Thrones’ Teams With Major League Baseball For Cross Promotions”. Deadline Hollywood. Архивирано из оригинала 2. 3. 2017. г. Приступљено 1. 3. 2017. 
 97. ^ Hibberd, James (8. 3. 2017). „Game of Thrones season 7 first poster teases ice vs. fire”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 9. 3. 2017. г. Приступљено 9. 3. 2017. 
 98. ^ Opam, Kwame (9. 3. 2017). „Game of Thrones season 7 premieres on July 16th”. The Verge. Архивирано из оригинала 9. 3. 2017. г. Приступљено 9. 3. 2017. 
 99. ^ Roots, Kimberly (30. 3. 2017). „Game of Thrones: Watch the Haunting First Season 7 Teaser Trailer Now”. TVLine. Архивирано из оригинала 31. 3. 2017. г. Приступљено 30. 3. 2017. 
 100. ^ Hibberd, James (20. 4. 2017). „Game of Thrones first season 7 photos”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 21. 4. 2017. г. Приступљено 20. 4. 2017. 
 101. ^ Hibberd, James (22. 5. 2017). „Game of Thrones unleashes epic season 7 dragon war photo”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 25. 5. 2017. г. Приступљено 22. 5. 2017. 
 102. ^ Roots, Kimberly (23. 5. 2017). „Game of Thrones Season 7: The Night King Is Coming in Eerie New Poster”. TVLine. Архивирано из оригинала 23. 5. 2017. г. Приступљено 23. 5. 2017. 
 103. ^ Petski, Denise (25. 5. 2017). „‘Game Of Thrones’ Season 7 Trailer Snags 61 Million Views In First 24 Hours, HBO Says”. Deadline Hollywood. Архивирано из оригинала 25. 5. 2017. г. Приступљено 25. 5. 2017. 
 104. ^ „Game of Thrones - 'The Complete 7th Season' Already Planned for DVD and Blu-ray Disc”. TVShowsOnDVD. Архивирано из оригинала 26. 7. 2017. г. Приступљено 26. 7. 2017. 
 105. ^ Dornnush, Jonathon (14. 9. 2017). „Game of Thrones: Season 7 Blu-Ray, DVD, Digital Download Release Dates, Bonus Features Announced”. IGN. Архивирано из оригинала 14. 09. 2017. г. Приступљено 14. 9. 2017. 
 106. ^ Price, Rob (21. 7. 2017). „The 'Game of Thrones' season 7 premiere was pirated a staggering 90 million times”. Business Insider. Архивирано из оригинала 30. 07. 2017. г. Приступљено 21. 7. 2017. 
 107. ^ Hibberd, James (4. 8. 2017). „Game of Thrones episode 4 leaks online”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 5. 8. 2017. г. Приступљено 4. 8. 2017. 
 108. ^ Plaugic, Lizzie (31. 7. 2017). „Game of Thrones script and other HBO episodes reportedly leak online following hack”. The Verge. Архивирано из оригинала 5. 8. 2017. г. Приступљено 5. 8. 2017. 
 109. ^ Warren, Tom (4. 8. 2017). „Latest Game of Thrones episode leaks online before TV broadcast”. The Verge. Архивирано из оригинала 4. 8. 2017. г. Приступљено 4. 8. 2017. 
 110. ^ Hooton, Christopher (16. 8. 2017). „HBO has accidentally broadcast this week's Game of Thrones”. The Independent. Архивирано из оригинала 16. 8. 2017. г. Приступљено 16. 8. 2017. 
 111. ^ Van der Sar, Ernesto (26. 12. 2017). „‘Game of Thrones’ Most Torrented TV-Show of 2017”. TorrentFreak. Приступљено 27. 12. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]