Изабела од Аустрије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Изабела од Аустрије
Isabella of Spain Denmark.jpg
Изабела од Аустрије, краљица Калмарске уније
Датум рођења (1501-07-18)18. јул 1501.
Место рођења Брисел
Фландрија
Датум смрти 19. јануар 1526.(1526-01-19) (24 год.)
Место смрти Звајнарде
Фландрија
Династија Хабзбурзи
Отац Филип Лепи
Мајка Хуана Луда
Супружник Кристијан II

Изабела од Аустрије (дан. Elizabeth af Habsburg; Брисел, 18. јул 1501. — Звајнарде, 19. јануар 1526) била је друга кћерка Хуане Луде и Филипа Лепог и супруга Кристијана II, краља Калмарске уније која је подразумевала Данску, Шведску и Норвешку.

Биографија[уреди]

Изабела је добила име по својој баби, Изабели Католичкој. Како су Хабзбурговци имали план да се шире ка нордијским земљама, цар Максимилијан I, Изабелин деда, је уговорио брак између Изабеле и Кристијана II од Данске и Норвешке, који је такође претендовао и на круну Шведске по наследном праву Калмарске уније.

Бракје склопљен у Копенхагену, 2. августа 1515. године. У почетку су односи између супружника били напети и тешки, посебно зато што краљица није говорила дански, те су морали да разговарају уз помоћ преводилаца. С друге стране, Кристијан је имао дугогодишњу љубавницу, Дивеке Сигбритсдатер, и није био спреман да је се одрекне зарад једне адолесценткиње (Изабела је у то доба имала 14 година). Због тога је дошло до дипломатске кризе између Максимилијана и Кристијана, међутим, 1517. године умире Дивеке (највероватније је отрована по Масимилијановом налогу), те се страсти стишавају, а односи између супружника нагло напредују.

Када су Кристијана 1523. године сменили нелојални племићи у корист Кристијановог ујака Фредерика I, нови владар је хтео да остане у добрим односима са бившом краљицом те јој је написао писмо на њеном матерњем немачком језику понудивши јој доживотну краљевску пензију и могућност да остане у Данској, док је Кристијан побегао у Холандију.

Изабела је одговорила Фредерику на латинском, изјавивши: „Моје краљевство је тамо где је мој краљ." (лат. Ubi rex meus, ibi regna mea.), и потом је напустила Данску заједно са својим мужем и децом, и одлази у Гант код своје тетке Маргарите од Аустрије. Међутим, здравље јој је било нарушено и 19. јануара 1526. године ће умрети у малом месту покрај Ганта, где се била населила са породицом.

Године 1883. њени посмртни остаци су захваљујући напорима данске владе пренети у Копенхаген и положени поред њеног мужа.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Фридрих III, цар Светог римског царства
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Максимилијан I Хабзбуршки
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Елеонора од Португалије
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Филип I од Кастиље
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Карло Смели
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Марија од Бургундије
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Изабела Бурбон
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Изабела од Аустрије
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Хуан II од Арагона
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Фернандо II од Арагона
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. Juana Enriquez
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Хуана I од Кастиље
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. Хуан II од Кастиље
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Изабела I од Кастиље
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15. Изабела од Португала
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Спољашње везе[уреди]