Извршни савјет Онтарија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Coat of Arms of Ontario.png
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Онтарија

Извршни савјет Онтарија (енгл. Executive Council of Ontario) је носилац извршне власти у Онтарију, другој по величини канадској провинцији.


Извршни савјет је кабинет на челу са премијером Онтарија, и његови чланови се већином бирају из реда посланика Законодавне скупштине Онтарија. Формални задатак Извршног савјета је да савјетује лајтнант гувернера Онтарија како да управља извршном влашћу која се формално налази у рукама монарха, иако је стварни носилац извршне власти сам Извршни савјет. Чланови Извршног савјета су именовани од стране лајтнант гувернера на предлог премијера Онтарија. Иако лајтнант гувернер не учествује на засједањима Извршног савјета, уредбе које доноси овај намјесник на предлог Извршног савјета се доносе по одређењу — гувернер у Савјету (енгл. Governor-in-Council). Министри су носиоци почасне титуле The Honourable за вријеме свог мандата.

Кабинет је сличан по структури и улози федералном Тајном савјету за Канаду, и док је федерални Кабинет Канаде у ствари само комитет овог Тајног савјета, овдје је провинцијски Извршни савјет и Кабинет једна иста институција. Исто тако, за разлику од Тајног савјета за Канаду, чланови Извршног савјета Онтарија нису именовани доживотно и немају право на коришћење додатних иницијала при потпису.

Многи кабинетски министри се налазе на челу министарстава, али могу бити и без портфеља. Лајтнант гувернер Онтарија, на предлог премијера, одређује који портфељи постоје.

Види још[уреди]