Епископ тимочки Иларион

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Иларион Голубовић)
Иларион (Голубовић)
Основни подаци
Помесна цркваСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија тимочка
Чинепископ
Титулаепископ тимочки
СедиштеЗајечар
Године службеод 2014.
ПретходникЈустин (Стефановић)
Лични подаци
Световно имеБојан Голубовић
Датум рођења(1974-01-16)16. јануар 1974.(50 год.)
Место рођењаЗајечар, СФР Југославија

Иларион (световно Бојан Голубовић; Зајечар, 16. јануар 1974) православни епископ је тимочки.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у граду Зајечару 16. јануара 1974. године од оца Луке и мајке Лазарке. Одрастао је у Зајечару заједно са братом Зораном који је свештеник. Са двадесет година је отишао у манастир.

Основну и средњу, електротехничку школу, завршио је у Зајечару. По завршетку средње школе одлази у манастир Црна Река, где проводи време упознајући се са монашким животом до одласка у војску септембра 1993. године. Одмах по одслужењу војног рока 1994. године долази у манастир Буково.

Замонашен је 1997. године добивши име Иларион по светом Илариону Великом - хришћанском светитељу и аскети који се посебно поштује међу монасима. Само име Иларион потиче од грчке речи ‘ιλαρος што значи весео, срећан. Рукоположен је у чин ђакона маја месеца исте године, а потом у чин свештеномонаха на празник Светог Николе, на храмовну славу, 19. децембра 1997. године. За настојатеља манастира Буково постављен је 1998. године. Чином протосинђела је одликован 2002. а у чин архимандрита рукопроизведен је 2006. године. Од 2009. године врши дужност Архијерејског заменика.[1]

Читаву обнову манастира и стицање братства обавља смирено, трпељиво и темељно. Манастирски конак отац Иларион је, добрим делом, својим рукама саградио. Осим редовних монашких послушања и обавеза активан је био у иконописачкој и столарско-дуборезној радионици. Део свог слободног времена користи и за бављење документарно-уметничком фотографијом. Дипломирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, месеца јула 2013. године. Исте године богословско усавршавање наставља на мастер студијама овог Факултета.

Хиротонисан и устоличен је у трон тимочких епископа дана 10. августа 2014. године у храму рођења пресвете Богородице у Зајечару,[2] док је наречење било претходног дана.[3]

У септембру 2016. добио је медаљу Антима Првог Бугарске православне цркве.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]